Vakbond-bashing in Wit-Rusland brengt handelsrelaties met EU in gevaar

Nieuws

Vakbond-bashing in Wit-Rusland brengt handelsrelaties met EU in gevaar

Stefania Bianchi

08 januari 2004

De Europese Commissie kondigde gisteren (woensdag) aan dat ze een onderzoek instelt naar de schendingen van de rechten van werknemers en vakbonden in Wit-Rusland. Onder president Alexandr Lukashenko heeft de regering er jarenlang vakbonden gemuilkorfd en vakbondsmensen vervolgd. Volgens de vakbonden ging dat gepaard met talrijke ontslagen en intimidaties.

Wit-Rusland dreigt miljoenen euro’s te verliezen als de beschuldigingen blijken te kloppen. De EU geeft Wit-Rusland namelijk handelsvoordelen voor landen die zich houden aan ‘basisrechten inzake arbeid’ zoals opgesteld door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

De beslissing komt er onder druk van de internationale vakbeweging. Drie lokale vakbonden, de Internationale Confederatie van Vrije Vakbonden (ICFTU), De Confederatie van Europese Vakbonden (ETUC) en de Wereldwijde Confederatie van de Arbeid (WCL) hebben de commissie rapporten doorgespeeld die de inbreuken documenteren.

De in Brussel gevestigde ICFTU, die 158 miljoen werknemers in 150 landen vertegenwoordigt, hoopt dat het Europese onderzoek de Wit-Russische regering tot wat meer respect zal bewegen.

De EU kan de voordelige handelsstatus die Wit-Rusland geniet onder het Generalised System of Preferences (GSP) tijdelijk intrekken. Zo’n 178 ontwikkelingslanden genieten zo’n voorkeursbehandeling. De Commissie besliste woensdag ook om Sri Lanka de status toe te kennen voor een periode van twee jaar. Volgens de Commissie heeft het eiland veel vooruitgang geboekt op sociaal vlak. Sri Lanka moet wel een plan voorstellen om alle ILO-standaarden in de praktijk te brengen.

EU-handelscomissaris Pascal Lamy stelt dat beide beslissingen aantonen dat Europa een tweesporenbeleid volgt op het vlak van sociale wetgeving. “We belonen landen die inspanningen doen om de fundamentele sociale rechten toe te passén en in geval van ernstige en persistente schendingen trekken we de voordelen die landen genieten dankzij het GSP weer in.”