Valentijnsrozen niet lief voor milieu

De miljoenen rozen die op Valentijnsdag geschonken worden, zijn geen cadeau voor het milieu. Naast duizenden tonnen CO2 brengt de industrie ook groot water- en pesticidengebruik met zich mee.

  • WWF-Canon/Simon Rawles Een arbeidster plukt rozen in een serre in de buurt van Naivasha, Kenia. Het milieu is beter af met een romantisch liefdesgedicht dan met een bos rozen. WWF-Canon/Simon Rawles

Het Amerikaanse tijdschrift Scientific American geeft een overzicht van de milieueffecten van al dat romantisch geweld op 14 februari. “Te beginnen met het klimaat”, stelt het artikel. “De meeste rozen in de Verenigde Staten en Europa zijn geïmporteerd uit warmere klimaten. Het vlieg- en wegtransport om ze tot in onze bloemenwinkels te krijgen, leidt tot de uitstoot van duizenden tonnen CO2-uitstoot in de atmosfeer.”

De 100 miljoen rozen die speciaal voor Valentijn in de VS gekweekt worden, zouden alleen al goed zijn voor een CO2-uitstoot van 9000 ton. De rozen hier kweken in serres is ook geen oplossing: uit een onderzoek in 2007 door de Britse Cranfield University bleek dat daarvoor nog meer energie nodig is dan voor bloemen uit bijvoorbeeld Kenia.

Water en pesticiden

Ook de kweek zelf is verre van milieuvriendelijk. De bloementeelt leidt tot een hoog waterverbruik, en er zijn ook aanzienlijke hoeveelheden pesticiden nodig om de rozen perfect te krijgen. De sproeimiddelen zijn schadelijk voor de arbeiders in de plantages en voor het lokale milieu. Dat milieu wordt ook aangetast door de grootschalige bloemenkwekerijen, die de plaats innemen van bossen en draslanden.

Het milieu is dus beter af met een romantisch liefdesgedicht dan met een bos rozen. Wie toch absoluut een bloemetje wil, kan volgens Milieucentraal.nl beter kiezen voor seizoensbloemen zoals chrysanten of tulpen, of bloemen met een eco- of fairtradelabel. Beter is ook een potplantje: dat gaat bij goede verzorging veel langer mee dan snijbloemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.