Veel te weinig EU-ontwikkelingsgeld naar millenniumdoelstellingen

De EU slaagt er niet in de millenniumdoelstellingen waartoe ze zich engageerde in de praktijk om te zetten. Er gaat veel te weinig van het beschikbare ontwikkelingsgeld naar basisonderwijs, basisgezondheidszorg en gender, transparantie is een probleem en ontwikkelingshulp wordt gemengd met veiligheidszaken. Dat staat in het gisteren (donderdag) vrijgegeven rapport van Alliance2015, een partnerschap van zes Europese ontwikkelingsorganisaties waaronder het Nederlandse Hivos.

In september 2000 kwamen de staatshoofden van overal ter wereld overeen om tegen 2015 onder meer de armoede te halveren, algemeen basisonderwijs voor iedereen toegankelijk te maken, en de gezondheidszorg te verbeteren. De Europese Commissie en de EU-lidstaten zijn samen de grootste leverancier van ontwikkelingshulp. Maar hoewel er meer aandacht is voor deze millenniumdoelstellingen, is er een grote kloof tussen woorden en daden, zo stelt Alliance2015 in haar rapport ”2015-Watch: The EU’s contribution to the Millennium Development Goals’.

Er is in alle stadia van het beleid een gebrek aan oriëntering naar armoedebestrijding en de EU scoort slecht in alle sectoren waarop de millenniumdoelstellingen betrekking hebben, zo stelt het rapport. Veel te weinig van het ontwikkelingsgeld gaat naar basisonderwijs, basisgezondheidszorg en algemene milieubescherming, en op vlak van bewustmaking op vlak van gender - ook een millenniumdoelstelling - scoort de Unie helemaal slecht. Alleen voor de strijd tegen HIV/aids heeft het rapport iets mildere woorden voor de EU, maar ook daar kan de geleverde inspanning gezien de omvang van het probleem nog altijd als onvoldoende worden beschouwd.

Als andere problemen noemt het rapport het gebrek aan transparantie over waar het geld naartoe gaat en hoe de impact ervan geëvalueerd wordt, en vooral de vermenging tussen ontwikkelingsbeleid en veiligheidszaken, vooral sinds 11 september 2001. Hoewel het bijvoorbeeld de training van politie en leger in ontwikkelingslanden belangrijk vindt, zegt de Alliantie dat het geld daarvoor niet uit het ontwikkelingsbudget mag komen.

In een reactie zei de Europese Commissie dat er geen grond is voor de beschuldiging dat de budgetten van ontwikkelingshulp en veiligheidshandhaving worden gemengd. Maar zonder vrede en veiligheid is ontwikkeling onmogelijk, zegt Jean-Charles Ellermann-Kingombe, de woordvoerder van Ontwikkelingscommissaris Poul Nielson.

De Commissie voegt verder toe dat de cijfers in het rapport van Alliance2015 slechts over een enkel jaar gaan.

Alliance2015 presenteert 2015-Watch aan de vooravond van de eerste review van de millenniumdoelstellingen, die voorzien is in 2005.

(ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.