'Veiligheid en welvaart voor alles'

Op de openingsdag van het Wereld Economisch Forum in Davos waren enkele echo’s te horen van het Wereld Sociaal Forum, dat gisteren (woensdag) afsloot in Mumbai. Ondanks de overlappingen stelt het WEF echter een volledig ander recept samen voor een betere wereld, zo bleek op de openingsdag.



Het forum in India, het vervolg van de massaal bijgewoonde jaarlijkse conferenties in Porto Alegre in 2001, 2002 en 2003, trok 110.000 vakbondsmensen, ngo-medewerkers en activisten. Wat de WSF deelnemers bond, is de bezorgdheid over de neoliberale economische globalisering en het groeiende onrecht dat ermee gepaard gaat. Het jaarlijkse Forum in Davos daarentegen, trekt deelnemers aan die meer bezorgd zijn om de toestand van de wereldeconomie. Want die bepaalt of mensen het goed of slecht hebben, zo luidt het.

Economische groei is het ordewoord bij de analyse van het forum. Klaus Schwab, WEF-voorzitter en stichter, verwoordde de Davos-formule voor een betere wereld als volgt: We zullen geen sterke volgehouden economische groei kennen als we geen veiligheid hebben in de wereld. Maar we zullen geen veiligheid hebben in onstabiele delen van de wereld zonder uitzicht op welvaart. Dat is de optelsom van Davos: veiligheid plus voorspoed is gelijk aan vrede.

Enkele vooraanstaande economen maakten de proef op de som - althans wat welvaart betreft. De wereld raakt in dat opzicht aan de beterhand dankzij de economische groei van de Verenigde Staten en China. De Aziatische reus groeide met 8,5 procent in 2003 en ondanks de lange bonanza-periode raakt de Chinese economie nog niet oververhit, zei Jun Fu, de decaan van de universiteit van Peking. Jacob Frenkel, die aan het hoofd staat van de financiële consultancygroep Merrill Lynch International, denkt dat het de goede kant uitgaat met de Amerikaanse economie, de flexibeler en competitiever wordt. De productiviteit groeit, en dat is een goed teken.

Bij de groei van de Amerikaanse economie werd wel een belangrijke kanttekening gemaakt. Zo gaat de toegenomen productie niet gepaard met meer werkgelegenheid, meent Stephen Roach, de hoofdeconoom van Morgan Stanley. Het gebrek aan jobcreatie is nieuw in de geschiedenis van de VS, en Roach hoopt dat het geen trend wordt. Frenkel ziet nog een ander zwak punt: het begrotingstekort in de VS, dat in het derde kwartaal van 2003 vijf procent van het bruto binnenlands product bedroeg. Dat tekort - 135,4 miljoen dollar - is de grootste bedreiging van de wereldeconomie, aldus de econoom. Een stelling die ook verdedigde werd door Laura Tyson, een voormalige adviseur van Bill Clinton en nu decaan van de London Business School. De overmatige uitgaven van de VS verergeren de economische problemen in de wereld.

Over Europa toonden de experts in Davos zich erg kritisch. Voor het trage herstel van de economie in Europese Unie is één schuldige, zo klonk het eensluidend: de Europese Centrale Bank slaagt er niet in de overwaardering van de euro tegen te gaan.

De kritische geluiden van de economen stonden op de openingsdag in sterk contrast met het optimisme van de top van de financiële wereld - banken, verzekeringsbedrijven en auditbureaus. Die voorspellen een fenomenale groei in 2004. De sector van de financiële dienstverlening bracht het nieuws dat de marktwaarde van haar activiteiten gestegen is naar 6,7 biljoen dollar in 2003.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.