Veiligheidsraad moet meer doen voor Darfur

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet dringend meer doen om het moorden in de West-Sudanese regio Darfur te doen ophouden. Dat zegt een alliantie van negen internationale niet-gouvernementele organisaties en een andere groep van een dertigtal voornamelijk Afrikaanse ngo’s. Ze hebben ook concrete voorstellen.








De negen grote ngo’s, waaronder de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en de in Brussel gevestigde International Crisis Group, willen dat de Veiligheidsraad het luchtruim boven Darfur tot verboden gebied verklaart voor de Sudanese luchtmacht, en het respect voor die ‘no-fly zone’ ook afdwingt. Daardoor zouden de burgers in de streek en de soldaten van de observatiemissie van de Afrikaanse Unie alvast geen schrik meer moeten hebben voor aanvallen uit de lucht.

De meer dan 30 lidorganisaties van het Darfur Consortium, waaronder Afrikaanse organisaties die opkomen voor de mensenrechten en voor vluchtelingen, eisen dat de Veiligheidsraad ervoor zorgt dat de vredesmacht van de Afrikaanse Unie een forser mandaat en meer financiële en logistieke hulp krijgt. Momenteel zijn slechts ongeveer 2.000 van de geplande 3.320 AU-soldaten aangekomen in Darfur. De meeste van die troepen zijn slecht opgeleid en uitgerust om te opereren in een gebied dat zo groot is als Frankrijk en waar extreem geweld heerst.

Beide allianties dringen er bij de VN-Veiligheidsraad op aan gerichte sancties af te kondigen tegen de Sudanese regering en individuele personen die verantwoordelijk zijn voor de oorlogsmisdaden die er begaan worden. Ze willen ook dat die misdaden behandeld worden door het Internationaal Strafgerechtshof.

Volgens de VN staan nergens anders ter wereld meer levens op het spel. Het conflict tussen de Sudanese regering en de met haar samenwerkende Arabische Janjaweed-milities en rebellen die het voor de zwarte bevolking van Darfur opnemen, heeft sinds 2003 waarschijnlijk al honderdduizenden mensenlevens gekost en zes miljoen mensen op de vlucht gedreven. De VN geloven dat het geweld nog altijd erger wordt.

Toch aarzelt de wereldorganisatie om in te grijpen. Heel wat media en ngo’s zetten de VN wel onder druk om meer te ondernemen. Annan verklaarde vorige week blij te zijn met die druk; hij heeft zelfs beloofd binnenkort te vergaderen met en aantal grote ngo’s om te bekijken hoe de pressie kan worden gekanaliseerd zodat de VN-lidstaten tot actie worden aangezet.

Jan Egeland, de VN-coördinator voor Humanitaire Aangelegenheden die vorige week nog in Darfur was, zegt dat de vredesmissie van de Afrikaanse Unie een groot succes is waar de soldaten worden ontplooid. Volgens hem zou het aantal moorden en wandaden meteen beduidend dalen als er meer AU-troepen werden ingezet. Egeland zou graag een vredesmacht van 10.000 manschappen zien in Darfur. De Afrikaanse landen moeten die soldaten leveren, maar de VN, de Europese Unie en de VS moeten volgens Egeland meer doen om de Afrikaanse Unie te helpen zo’n grote vredesmacht op de been te brengen en goed uit te rusten.

Maar het lijkt moeilijk om in de Veiligheidsraad tot een consensus te komen rond een hardere aanpak van Sudan. De VS erkennen het Internationaal Strafgerechtshof niet en willen geen resolutie waarin de instelling vernoemd wordt. Rusland en China zijn wapenleveranciers van het Sudanese regime en willen hun investeringen in de Sudanese oliesector beschermen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.