Venezuela rouwt om moord op ex-Miss 



Honderden Venezolanen woonden gisteren rouwmanifestaties bij naar aanleiding van de brutale moord op Mónica Spear, een voormalige Miss Venezuela. Experts zeggen dat de regering het geweld in het land verkeerd aanpakt.

  • Raúl Límaco/IPS Op de Plaza Venezuela in de hoofdstad Caracas vormden manifestanten een menselijke ketting. Raúl Límaco/IPS

Fotomodel en actrice Mónica Spear (29), Miss Venezuela in 2004, werd in de nacht van 6 januari samen met haar ex-man Thomas Berry vermoord. Ze werden dood aangetroffen in hun auto langs een snelweg 150 kilometer ten westen van Caracas. Hun vijfjarige dochter raakte gewond.



De moord heeft veel Venezolanen geschokt. Zodra het nieuws bekend raakte, ging het op sociale netwerksites vooral daarover. Regering en oppositie moesten hun agenda vorige week grondig aanpassen. 



De begrafenis vrijdag werd een grote rouwmanifestatie. Gisteren vonden in heel wat steden in het land opnieuw rouwmanifestaties plaats.



20.000 moorden per jaar 



Elk jaar worden in Venezuela meer dan 20.000 mensen vermoord. 



“Dit soort moorden vindt dagelijks plaats”, vertelde kokkin Ana Rubio tijdens een manifestatie gisteren in de hoofdstad. “Vorig jaar is een neef van ons gedood toen enkele jongeren zijn motorfiets wilden stelen. Niemand is opgepakt. Nu is het een beroemd meisje, God zal degenen die dit deden straffen.”



“Veel jongeren lopen hier gewapend rond”, zegt metselaar Julio Ardila. “Sommige dagen ga ik niet werken omdat er op de trappen beneden een of twee lijken liggen.”



Beruchte wegen 



Uit studies blijkt dat negen op de tien Venezolanen bang is om op straat te komen, zegt socioloog Roberto Briceño-León van het Venezolaanse Observatorium voor het Geweld, een onafhankelijke organisatie.



Niet alleen in de steden heerst het geweld. Bepaalde trajecten van autowegen zijn berucht: criminelen leggen er voorwerpen op de weg om autobestuurders te doen stoppen of een ongeval te veroorzaken en vervolgens de inzittenden te overvallen.



Dat is wat ook Berry, Spear en hun dochter overkwam. Ze waren op de terugweg van een reis door Venezuela. Op een onverlicht stuk snelweg tussen Puerto Cabello en Valencia raakte een wiel beschadigd door een voorwerp op de weg. Toen hun auto op een takelwagen werd gezet, kwamen gewapende jongeren uit de bosjes. Het personeel van de takelwagen kon vluchten.



Verkeerd concept


President Nicolás Maduro heeft zijn agenda vorige week grondig bijgestuurd. Hij riep gouverneurs en burgemeesters samen, ook die van de oppositie, zelden gezien in het sterk gepolariseerde land. 

Maduro beval de inzet van alle politiemensen en zelfs van legereenheden om deze vorm van criminaliteit aan te pakken.



“Het probleem is dat de regering haar eigen aanbevelingen negeert en een militair en geen civiel concept hanteert van openbare veiligheid”, zegt socioloog Luis Cedeño van de organisatie Paz Activa. “Het valt dus nog te bezien of men hier de misdaad een eenmalige slag toebrengt of het langdurige maatregelen zijn.”



21 veiligheidsplannen



Briceño-León wijst er op dat “er in de vijftien jaar dat de overleden president Hugo Chávez en zijn opvolger Maduro geregeerd hebben, 21 veiligheidsplannen zijn gelanceerd, terwijl er in 1998 4550 moorden plaatsvonden en we in 2013 24.763 gewelddadige overlijdens, vooral moorden, hebben geteld.” 



“Een deel van het probleem”, zegt Cedeño, “is de ideologische visie van de regering. Die wijt de problemen aan de ellende van het kapitalisme. Daardoor komen er geen effectieve maatregelen, zelfs geen dringende maatregelen zoals de inzet van meer politiemensen en een verbetering van hun voorbereiding, uitrusting en loon.”



Ook voor Briceño-León is het geweld niet het gevolg van “sociale wraak: in 83 procent van de gevallen zijn het armen die armen vermoorden.”

 Volgens mensenrechtenorganisaties blijft 95 tot 98 procent van de moorden in Venezuela onbestraft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.