Venezuela vormt verlaten eilanden om tot toeristische bestemmingen

De Venezolaanse regering wil deviezen aantrekken door drie zo goed als verlaten eilanden om te vormen tot toeristische bestemmingen. Milieuorganisaties zijn daar niet gelukkig mee.

  • CC Jonathan E. Shaw Zicht op La Blanquilla. CC Jonathan E. Shaw

De regering in Caracas heeft haar oog laten vallen op La Blanquilla, La Orchila en La Tortuga. Dat zijn drie relatief grote eilanden in de Caraïbische Zee die bijna niet meer bewoond zijn.

De bedoeling is er “een kwaliteitstoerisme te ontwikkelen met respect voor het milieu, dat deviezen genereert en zo een economische dynamiek teweegbrengt”, zegt minister van Toerisme Andrés Izarra.

De eilanden zijn respectievelijk 65, 40 en 150 vierkante kilometer groot. Momenteel zijn er enkel kleinere militaire installaties. Ze worden ook soms gebruikt als aanlegplaats voor boten, onder meer door vissers.


Grotere kaart weergeven

Witte stranden

De witte stranden, het blauwe water en de mooie koraalriffen “bieden een potentieel dat we intensief willen gaan ontwikkelen, maar met aandacht voor het milieu”, zegt Izarra.

Op La Blanquilla bestaat nu al een bescheiden luchthaven. Die moet eerst en vooral aangepakt worden, aldus de minister. Zo moet de landingsbaan geasfalteerd worden.

Milieuorganisaties zijn bezorgd. “We vrezen dat er ambitieuze projecten worden ontwikkeld om deviezen aan te trekken zonder dat men de draagkracht van die kwetsbare eilanden echt bestudeerd heeft op het vlak van structuren, toeristen en schepen”, zegt Juan Carlos Fernández van de Stichting Caribe Sur. “Er zijn ook te weinig studies gedaan naar de milieu-impact en economische duurzaamheid” van de werken.

Venezuela telt ongeveer zeshonderd Caraïbische eilanden. La Tortuga is het grootste eiland, goed voor bijna de helft van de totale eilandenoppervlakte, maar de meeste andere eilanden zijn weinig meer dan grote rotsen. Er wonen alles samen drieduizend mensen op de eilanden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift