Verdraagzame internetlanden keren hun kar

In de Verenigde Arabische Emiraten is Mohamed Rashed al-Shohhi, de moderator van een internetforum, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete van 10.000 euro. Op het forum majan.net publiceerden anonieme leden “lasterlijke inhoud”. Het forum werd opgedoekt.
Het ministerie voor E-government van de Verenigde Arabische Emiraten is er ook in geslaagd om in het controlepaneel van het forum in te breken, schrijft blogger Sami Ben Gharbia. Daardoor kon de dienst e-mailadressen verzamelen van wie geregistreerd is en de anonieme leden ontmaskeren. Dat leidde zondag tot de arrestatie van Khaled El Asli.
Blogger Esra’a uit Bahrein vindt het niet correct dat de moderator verantwoordelijk wordt gesteld voor wat er op het forum verschijnt: “Zijn enige verantwoordelijkheid is het verwijderen van berichten, wat hij ongetwijfeld zou gedaan hebben indien er klachten waren”, schrijft ze op Global Voices Online. “Het zorgt voor zelfcensuur door angst te strooien”, vindt een blogger uit Iran.
Het Arabisch netwerk voor mensenrechten (HRInfo) betreurt de arrestaties: “De vrijheid van meningsuiting en het recht om het internet te gebruiken krijgen ruwe klappen in een land dat erom bekend staat het internetgebruik te stimuleren”, zegt Said Gamal Eid, directeur van HRInfo.
In Koeweit werd blogger Bashar Al-Sayegh deze week vrijgelaten. Een anonieme reactie op zijn blog leidde tot zijn arrestatie en drie dagen celstraf. “Dit kan een signaal zijn van de Koeweitse minister van Binnenlandse Zaken aan de bloggemeenschap: het ministerie leest jullie artikels en reacties”, schrijft Blurted by The Aggressor.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.