Verkiezing Larijani biedt kansen voor dialoog met Iran

Met de verkiezing van Ali Larijani als voorzitter van de Majlis, het Iraanse parlement, begint een dialoog tussen de VS en Iran tot de mogelijkheden te behoren. Hij is diplomatiek en bovendien een opponent van president Ahmadinejad.
Ali Larijani was tot vorig jaar de nucleaire onderhandelaar van Iran, totdat hij ontslag nam omdat hij ontevreden was over de inflexibiliteit van president Ahmadinejad. De verkiezing van de voormalige havik, maar nu relatieve pragmaticus, wordt beschouwd als klap voor de president, die de steun van zijn conservatieve kamp aan het verliezen is.
Larijani staat bekend om zijn flexibele diplomatieke opstelling, zijn gematigde retoriek en zijn openlijke bereidheid om met de VS te praten. Er wordt flink gespeculeerd of hij de geschikte kandidaat is om Ahmadinejad van de presidentstroon te stoten, in de verkiezingen volgend jaar. Dat zou een belangrijke kans betekenen voor een Amerikaans-Iraanse dialoog.
Parlementaire dialoog
Maar ook als Larijani in het parlement blijft, kan hij veel betekenen voor een nieuwe relatie met de VS. De Iraanse Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi zegt het immers al lang: de VS en Iran moeten op drie verschillende niveaus een dialoog aangaan, op het niveau van regering, op het niveau van het parlement en op het niveau van maatschappelijke organisaties.
Terwijl de Amerikaanse regering de eerste dialoog blijft weigeren, en terwijl haar “Iran Democracy Fund” volgens mensenrechtenorganisaties de derde, maatschappelijke, dialoog bemoeilijkt, ligt de schuld van het falen van de parlementaire dialoog volledig bij Iran. Dat land blijft alle toenaderingspogingen van Amerikaanse senatoren en congresleden stug afhouden.
Nog in 2007 hebben verscheidene congresleden via de Iraanse ambassadeur bij de VN de toenmalige voorzitter van de Majlis, Haddad Adel, uitgenodigd voor een directe dialoog, maar die reageerde lauw en afwijzend. In Iran is het parlement nauw verweven met de regering en bovendien zag Adel de VN-ambassadeur als persoonlijke rivaal.
Strikte scheiding
Amerikaanse parlementen hebben veel meer speelruimte door de strikte scheiding van machten in Washington. Het is niet ongewoon dat parlementariërs ook buiten de landsgrenzen opereren en daar resultaat boeken. Dat heeft in het verleden een opening met landen als Vietnam en Libië opgeleverd.
Het zou zo maar kunnen dat parlementariërs ook in de dialoog met Iran het voortouw gaan nemen. Met Larijani heeft de Majlis niet alleen een rivaal van Ahmadinejad als voorzitter, maar ook een man die in de loop van de jaren is geloven in het nut – en de noodzaak – van diplomatie.
 
*Trita Parsi is de auteur van ‘Treacherous Alliance – The Secret Dealings of Israel, Iran and the U.S.’, dat is onderscheiden met de zilveren Arthur Ross Book Award, de belangrijkste prijs voor boeken over buitenlandse betrekkingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.