Verminderde taliban-aanvallen blijken statistisch foutje

De daling van het aantal taliban-aanvallen in Afghanistan vorig jaar blijkt onjuist. Bij het invoeren van de gegevens is een fout gemaakt, geeft het Amerikaanse leger toe.

Begin dit jaar lieten de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan weten dat de aanvallen door de taliban met 7 procent verminderd waren in 2012. Dat was een teken dat de oorlog gunstig evolueert, luidde de redenering.

Maar de ISAF, de NAVO-troepenmacht in Afghanistan, geeft nu toe dat er een fout gemaakt is bij de verwerking van de data. “Bij een kwaliteitscontrole werd de ISAF zich ervan bewust dat sommige gegevens verkeerd zijn ingevoerd in de database die gebruikt wordt om veiligheidsincidenten in Afghanistan in kaart te brengen”, zegt ISAF-woordvoerder Jamie Graybeal in de krant ArmyTimes. “We hebben de fout erkend en gecorrigeerd.”

Gunstige evolutie

In realiteit waren er in 2012 geen significante veranderingen in het aantal aanvallen dat door de vijand in gang werd gezet. Toch betekent de ontdekking niet dat de oorlog minder gunstig evolueert, zegt het Amerikaanse ministerie ministerie van Defensie.

“Ondanks de correctie blijven we van mening dat er een positieve ontwikkeling gaande is in Afghanistan”, zei een woordvoerder van het Pentagon gisteren (dinsdag). “Het feit dat 80 procent van het geweld plaatsvindt in regio’s waar minder dan 20 procent van de bevolking woont, blijft onveranderd.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.