Verzet groeit tegen drones in Pakistan

Steeds meer Pakistaanse en internationale organisaties komen in actie tegen de inzet van drones, de onbemande vliegtuigen waarmee Amerika terroristen, maar ook onschuldige burgers in Pakistan doodt.

De campagne is begonnen door de Tehreek Insaf-partij van de voormalige cricketvoorman Imran Khan. Intussen zijn er ook andere organisaties bijgekomen, zoals een groep Pakistaanse advocaten en zelfs internationale groepen.

“Wij geloven dat aanvallen met drones illegaal zijn volgens het internationaal recht, omdat er onschuldige mensen bij omkomen”, zegt Imran Khan in een telefonisch gesprek. Khan beschuldigt de Pakistaanse overheid van “onverschilligheid”. “Ze hebben onze soevereiniteit verkocht aan onze vijanden.”

Blokkade

De protesten begonnen op 23 april, toen Tehreek Insaf twee dagen lang de weg naar Hayatabad blokkeerde voor NAVO-voertuigen die op weg waren naar Afghanistan. Het parlement heeft het gebruik van drones afgekeurd, maar volgens de activisten onderneemt de regering te weinig actie. Een groep juristen, de Organisatie voor Fundamentele Rechten, heeft afgelopen week twee klachten tegen de regering ingediend bij de Hoge Raad van Peshawar.

Eén aanklacht is ingediend namens de slachtoffers van een aanval op een jirga, een lokale raad, op 17 maart. De andere is ingediend door Noor Khan, wiens vader, het hoofd van de regionale jirga van Noord-Waziristan, vorig jaar door een CIA-drone is gedood, net als vijftig andere stamoudsten en andere mensen. Volgens hem was de raad vreedzaam en zijn dergelijke aanvallen illegaal.

Tot nu toe zijn er 2193 mensen gedood bij in totaal 230 drone-aanvallen in Noord- en Zuid-Waziristan. De meeste doden waren Afghaanse leiders van Al Qaeda en de Taliban. Volgens de Amerikaanse regering zijn de aanvallen daarom legitiem.

Britse advocaat

“Als mijn kind zou worden gedood door een onbemand predatorvliegtuig op het Britse platteland, zou ik er ook van uitgaan dat er onmiddellijk serieuze actie werd ondernomen”, zei de Britse mensenrechtenadvocaat Clive Stafford Smith deze week op de persconferentie in Pakistan over het proces. “Een kind in Pakistan zou dezelfde bescherming moeten krijgen.”

“We kunnen mensen doden zonder enig risico voor onszelf, en dat is de reden dat politici ervan houden”, aldus Smith, die met zijn organisatie Reprieve eerder heeft bijgedragen aan de vrijlating van een groot aantal verdachten uit Guantanomo Bay. In Londen heeft Reprieve nu ook een petitie ingediend om te pleiten voor een einde aan de medewerking van de Britse inlichtingendiensten aan de drone-aanvallen. Samen met de Pakistaanse juristen heeft Reprieve een klacht bij de VN Mensenrechtenraad ingediend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.