VN-blauwhelmen in Darfoer vrijgelaten na blokkade

Gisteren keerden 55 leden van de Verenigde Naties-Afrikaanse Unie-vredesmacht (Unamid) terug naar hun basis. De rebellengroep “Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid” (JEM) gijzelde de blauwhelmen twee dagen geleden in Darfoer, in het westen van Soedan.

Nadat gewapende rebellen van de JEM 55 Unamid-leden twee dagen lang tegenhielden, is de volledige groep terug in hun basis aangekomen. Het incident begon zondag toen minstens honderd JEM-leden een groep van Unamid-leden – voornamelijk Senegalese soldaten en enkele beleidsadviseurs en tolken – tegenhielden in Darfoer. Dat berichten de VN op hun website.

Volgens de woordvoerder van de JEM, Gibril Adam Bilal, hield zijn groep de 55 leden tegen omdat ze zonder toestemming een gebied binnentraden dat onder controle is van de JEM.

De JEM liet eerst de Senegalese soldaten en twee beleidsadviseurs van Ghana en Rwanda vrij, maar ze weigerden te vertrekken zonder de rest. De rebellen dachten dat de drie overblijvers leden van de Soedanese veiligheidsdienst waren en liet hen niet meteen gaan.

Aanleiding

Wat nu de precieze aanleiding is voor de vrijlating is onduidelijk. Verschillende instanties brengen tegenstrijdige berichten. Volgens Unamid zou de bevrijding komen na een ontmoeting tussen de JEM-rebellen en de regionale Unamid-bevelhebber van West-Darfoer, Mansamusa Mondeh.

Unamid-leider Ibrahim Gamabri veroordeelt de blokkade van de JEM en wijst er op dat blauwhelmen burgers moeten beschermen in het volledige gebied van Darfoer. Elk vijandig optreden tegen een blauwhelm is een inbreuk op de internationale humanitaire wetgeving en een mogelijke oorlogsmisdaad, besluit Gamabri.

De Sudan Tribune schrijft dat de JEM-woordvoerder vertelt dat brigadier Mondeh zich heeft verontschuldigd omdat de Unamid-leden zonder toestemming hun gebied betraden en beloofde voortaan beter met de soldaten te communiceren om dergelijke incidenten te vermijden. De verklaring van de Unamid-missie dat alle soldaten veilig en zonder enige voorwaarden vrijgelaten werden, zou dus volgens de Soedanese website niet kloppen.

Conflictregio

Darfoer is een regio in Soedan, waar geregeld conflicten zijn tussen de regering en rebellengroepen. De Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid of JEM is de grootste bewapende oppositiegroep.

Sinds juli 2007 is de Unamid-vredesmacht gevestigd in Darfoer. De bescherming van de burgers is de voornaamste taak van de soldaten. Daarnaast draagt de VN-groep ook bij tot de veiligheid voor humanitaire hulp, ziet het toe bij de uitvoering van akkoorden, assisteert het bij politieke ontwikkelingen, probeert het de mensenrechten en de gerechtigheid te verbeteren en controleert het en bericht het over de situatie in de grensgebieden met Tsjaad en de Centrale Afrikaanse Republiek.

Ontwikkelingen

In januari kwam nog een Unamid-soldaat om tijdens een aanval op de VN-groep. Daarbij werden ook drie leden verwond. De Veiligheidsraad veroordeelde de actie en benadrukte dat het de Unamid-missie volledig steunt.

In een verklaring begin deze maand zei secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de VN de inspanningen van de regering, de Beweging voor Vrijheid en Gerechtigheid en de zopas ingehuldigde Regionale Autoriteit van Darfoer blijven steunen om vrede te brengen in de regio. De Regionale Autoriteit van Darfoer komt tot stand na het Doha Vredesdocument, die de JEM weigert te ondertekenen. Volgens de beweging is Unamid-leider Ibrahim Gamabri geen neutrale bemiddelaar in het – ondertussen negen jaar durende – conflict met de Soedanese regering. Dat schrijft de Sudan Tribune op zijn website.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.