VN: Massamoorden, verkrachting en marteling in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan is sprake van massamoorden, groepsverkrachtingen en marteling door regeringstroepen en verschillende milities van de oppositie. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van de vredesmissie van de Verenigde Naties in het land, UNMISS.

  • UN Photo/Isaac Billy Een contingent Nepalese blauwhelmen arriveert op 4 februari in Juba, Zuid-Soedan om UNMISS te ondersteunen na een opflakkering van geweld in december tussen regeringstroepen en milities van de oppositie. UN Photo/Isaac Billy

Mensenrechtenorganisaties drongen er eerder bij de VN op aan transparanter te zijn als het gaat om de bevindingen van de missie. Het rapport werd vrijdag bezorgd bij de VN-Veiligheidsraad. Het geeft een overzicht van bewijs dat is verzameld over geweld dat van half december tot eind januari plaatsvond.

Jehanne Henry, Afrika-onderzoeker bij Human Rights Watch (HRW), noemt de publicatie van het materiaal een goede stap. “Maar het is ook duidelijk dat het om een interim-rapport gaat. Aanbevelingen en analyse ontbreken.” Henry zou graag vaker dit soort rapportages zien. “Dan kunnen sommige wreedheden wellicht voorkomen worden.”

De onderzoekers baseerden hun bevindingen op gesprekken met vijfhonderd burgers. Zij maakten melding van massamoorden op grond van etniciteit, groepsverkrachtingen en marteling door zowel overheidstroepen als verschillend milities van de oppositie.

Mensenrechtenschendingen

Het rapport richt zich op mensenrechtenschendingen in staten Jonglei, Oppernijl, Unity (Eenheid) en Centraal-Equatoria, waar de strijd het hevigst woedt. “Het is duidelijk dat burgers lijden onder de strijd en slachtoffer zijn van ernstige mensenrechtenschendingen”, schrijven de auteurs. De missie doet ook onderzoek naar gerapporteerde massagraven in Juba, Bentiu en Rubkona.

Op de dag dat het rapport werd vrijgegeven, werden volgens de VN vijftig lijken gevonden in Malakal, en nog meer in een plaatselijke ziekenhuis. Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen zei dat veel slachtoffers door het hoofd geschoten waren, wat lijkt te wijzen op executie.

“Malakal is verlaten, huizen zijn platgebrand en er liggen doden op straat”, zegt Carlos Francisco, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Malakal. Zondag moest de Britse ngo Oxfam al zijn medewerkers uit de stad evacueren.

Malakal ging al vijf keer over in andere handen en de etnische achtergrond van de vluchtelingen die naar het overvolle opvangkamp van de VN komen, wisselt afhankelijk van welk leger op dat moment de stad bezet. Afgelopen week meldden de VN dat tijdens vuurgevechten buiten het kamp, ook etnische ruzies uitbraken in het kamp. Daarbij vielen 6 doden en meer dan 43 gewonden.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.