VN-personeel wil duidelijkheid over aanslag Algiers

Waarom houden de VN het rapport over de terroristische aanval in Algerije in 2007 geheim? De vakbond van VN-medewerkers wil antwoorden.
Op 11 december 2007 werden zeventien VN-medewerkers gedood en tientallen anderen gewond bij een aanslag op het VN-hoofdkwartier in Algiers. De aanval, later opgeëist door Al-Qaïda, was de op een na dodelijkste in de geschiedenis van de Verenigde Naties. Een tweede aanval enkele minuten daarvoor aan het Grondwettelijk Hof eiste zestig slachtoffers.
“We willen alles weten over de mensen die verantwoordelijk waren voor het incident” zegt Stephen Kisambira, voorzitter van de vakbond die 26.000 leden vertegenwoordigt. Volgens Kisambira is er een groeiend gevoel van onveiligheid onder VN-medewerkers omdat de organisatie niet echt actie ondernomen heeft na het incident in Algerije.

Onderzoeken


Er werd wel een onafhankelijk panel gevormd dat de VN na een onderzoek aanraadde om de veiligheid te verbeteren. In het rapport, dat in juni vorig jaar werd voorgesteld, zei het panel ook dat sommige medewerkers niet adequaat gereageerd hebben voor en na de tragedie. “Er waren significante fouten in de beslissingen en performantie van de betrokkenen”, stelt het rapport aan secretaris-generaal Ban Ki-moon.
Als antwoord daarop stelde Ban een tweede commissie samen, die onderzocht hoe de veiligheid van het VN-personeel in Algerije in het gedrang werd gebracht. Dat tweede rapport is echter niet publiek gemaakt, klaagt Kisambira, en bovendien heeft Ban nog geen stappen genomen om de veiligheid te verbeteren.
Op de vraag waarom de VN het rapport niet publiceren, antwoordde een woordvoerder van Ban “omwille van veiligheidsredenen”, zonder daar verdere details bij te geven.
“De VN slagen er nog maar eens niet in om zaken als verantwoordelijkheid en veiligheid op een directe en transparante manier aan te pakken”, zegt Kisambira. “We zijn het aan onze overleden collega’s schuldig dat dergelijke fouten niet opnieuw gebeuren”. Hij heeft naar eigen zeggen verschillende keren gevraagd om het rapport, maar zonder resultaat.
Kisambira is niet mals voor Ban. “Het feit dat hij nagelaten heeft om zijn verantwoordelijkheden snel na te komen, duidt op onverschilligheid, incompetentie of bedrog”, zegt hij. Kofi Annan, Bans voorganger, deed volgens de voorzitter een veel betere job wat de veiligheid van het personeel betreft.

Partijdig


Waarnemers brengen de geheimdoenerij in verband met de neiging onder VN-topambtenaren om zich te laten afleiden door de Amerikaanse buitenlandse politiek. In het eerste rapport wordt melding gemaakt dat VN-managers “in beslag genomen werden door Afghanistan, Irak, Libanon, Somalië en Soedan”, een verholen verwijzing naar de betrokkenheid van de VN in de oorlog tegen de terreur. “Algerije stond niet op de radar”, stelt het rapport, dat ook opmerkt dat “hoewel de situatie in Algerije duidelijk blijvende aandacht nodig had, er personeelswissels plaatsvonden op sleutelposities in het departement voor Veiligheid.”
De voorbije decennia zijn steeds meer Algerijnen de VN beginnen zien als handlanger van de Verenigde Staten. Het eerste rapport  riep de organisatie op om het onpartijdige karakter van de organisatie in de verf te zetten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.