VN-politiemacht draagt macht over in Oost-Timor

In tien van de dertien districten in Oost-Timor heeft de VN-politiemacht de verantwoordelijkheid overgedragen aan de lokale ordediensten. De VN zullen nu een meer ondersteunende taak op zich nemen. Secretaris-generaal Ban Ki Moon pleit alvast voor een verlenging van de missie tot na de verkiezingen in 2012.

Sinds de start van de missie UNMIT na de hevige rellen in 2006 staan de VN in voor de veiligheid in Oost-Timor. Naarmate het geweld afnam, bouwde de VN ook zijn troepen af. Nu zijn er enkel nog politieagenten en burgerpersoneel. Ook zij geven nu geleidelijk aan hun taken terug aan de plaatselijke ordediensten (PNTL). Tot nu tot neemt het geweld niet toe in wijken waar de PNTL de verantwoordelijkheid heeft overgenomen. De volledige overdracht is gepland voor 27 maart.

Hierna zal de VN-politiemacht zich vooral concentreren op het ondersteunen en opleiden van lokale politieagenten. Ameerah Haq, speciale VN-gezant voor de regio, benadrukte dat deze fase van cruciaal belang is. De PNTL heeft nood aan meer mensen om de veiligheid effectief te garanderen. Zolang dat niet het geval is, kan er geen sprake zijn van een terugtrekking. Als dat vlot verloopt, zal Oost-Timor volgens Haq een voorbeeld zijn voor de andere vredesmissies.

Uitdagingen

Een van de belangrijkste politieke uitdagingen blijven de presidents- en parlementsverkiezingen van 2012. Hoewel de situatie stabieler is dan in 2007, vraagt Premier Xanana Gusmão van Oost-Timor toch uitdrukkelijk dat de VN zeker tot na de verkiezingen op post blijven. Volgens Haq is dat nodig voor geloofwaardige verkiezingen. Secretaris-generaal Ban Ki Moon pleit daarom voor een verlenging van de vredesmissie van minstens twaalf maanden.

Vrede en stabiliteit zijn dan wel toegenomen, maar het land blijft met een BBP van 400 dollar per inwoner een van de armste ter wereld. Volgens hun belangrijkste handelspartner Australië is er nog veel werk aan de winkel. Er is vooruitgang geboekt op het gebied van armoedebestrijding en gezondheidszorg, maar op meer dan de helft van de millenniumdoelstellingen scoort het ondermaats

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift