VN willen internationale controle op veiligheidspersoneel

De Verenigde Naties willen betere controle op de inzet van huurlingen en particuliere beveiligers in Irak en Afghanistan. Als de VS en andere landen, zoals gepland, hun troepen in fasen terugtrekken, zal de vraag naar veiligheidspersoneel in die landen toenemen.

De VN-Werkgroep over Huurlingen pleit voor een internationaal instrument dat de activiteiten van privé-legers en particuliere beveiligers moet reguleren.
 
De werkgroep heeft al wetgeving opgesteld en die voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de VN en de VN-Mensenrechtenraad. Leden van de werkgroep hielden afgelopen week een persconferentie om de noodzaak van regulering te benadrukken.

Mensenrechten

De VN-Werkgroep over Huurlingen werd in 2005 opgericht om meer zicht te krijgen op de activiteiten van huurlingen en particuliere beveiligers. De werkgroep doet aanbevelingen over het verbeteren van de mensenrechten in relatie tot die activiteiten.

Sinds 2001 bestaat al een Internationale Conventie tegen Werving, Inzet, Financiering en Training van Huurlingen. Die conventie werd door slechts 32 landen, waaronder maar enkele westerse, geratificeerd.

Het verschil tussen de nieuwe wetgeving en de conventie tegen huurlingen, is dat huurlingen - individuen die tegen betaling ingehuurd worden om te vechten - illegaal bezig zijn en particuliere beveiligers wettelijk erkende organisaties zijn die door overheden en niet-gouvernementele organisaties worden ingehuurd.

Economische belangen

Het probleem in de sector is volgens José Luis Gómez del Prado, voorzitter van de werkgroep, vooral het gebrek aan controle. In de Verenigde Staten loopt momenteel nog een rechtszaak tegen het bedrijf Blackwater. Werknemers van het bedrijf zouden op het Nissourplein in Bagdad zeventien burgers hebben vermoord en twintig mensen hebben verwond.

Veel landen staan niet achter een internationaal instrument. Zij zien liever zelfregulering. Bedrijven zouden zichzelf moeten controleren, op grond van een vrijwillige gedragscode. Landen hebben volgens de werkgroep vaak ook economische belangen in de particuliere beveiligingssector.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.