VN willen uitgebreider onderzoek naar mensenrechten Iran

De speciale VN-rapporteur voor mensenrechten in Iran heeft een uitgebreider rapport over de mensenrechtensituatie in het land beloofd. Zijn eerste rapport leidde de afgelopen dagen tot boze reacties uit Teheran.

De VN-rapporteur, Ahmad Shaheed, reageerde gisteren in New York op de afwijzing door Iran. Shaheed wil toch doorgaan en zal in de komende maanden, met of zonder medewerking van Teheran, met een uitgebreider rapport komen.

“Ik heb verschillende malen laten weten dat ik mezelf wil introduceren en het land wil bezoeken”, aldus Shaheed. “Ook al is dat tot nu toe niet succesvol geweest, ik hoop dat de regering mijn verzoeken zal overwegen.” De regering heeft volgens hem de kans gehad het rapport te lezen en feiten te weerleggen, maar heeft dat niet gedaan.

Goedkoop

Het hoofd van de rechterlijke macht, Sadeq Larijani, zei woensdag dat Iran dictaten uit het Westen niet kan accepteren. Hij vindt het rapport “goedkoop” en vindt dat Shaheed alleen maar beweringen uit het Westen heeft overgenomen.

Larijani heeft de openbaar aanklager en de Mensenrechtencommissie van het parlement gevraagd om een onderzoek in te stellen naar Amerikaanse misdaden in Iran en andere islamitische landen.

Het VN-rapport, dat woensdag uitkwam, was erg kritisch over de belemmeringen die er zijn voor vrije verkiezingen, vrijheid van meningsuiting en het recht op onderwijs. Volgens het rapport worden religieuze en etnische minderheden geïntimideerd. Er worden mensen gemarteld, slecht behandeld en vaak geëxecuteerd, zowel in het geheim als in het openbaar. Het rapport uitte ook kritiek op de behandeling van twee oppositieleiders, Mehdi Karroubi en Mir Hossein Mousavi, die al zeven maanden onder huisarrest staan.

Heel veel zaken staan er nog niet eens in, vinden activisten. “Een aantal families van de slachtoffers van na de verkiezingen willen graag direct met de heer Shaheed communiceren, of hij nu wel of niet naar Iran komt”, zegt een mensenrechtenactivist in Teheran die anoniem wil blijven. “Ze willen dat hij hun verhalen hoort, want de mensen die demonstranten hebben vermoord zullen voor de regering nooit verantwoording hoeven afleggen.”

Zionisme

Volgens Mohammad Karim Ebadi, van de Mensenrechtencommissie van het Iraanse parlement, is de rapporteur, een voormalig minister van buitenlandse zaken van de Malediven,  “in dienst van het zionistische regime” en heeft hij samengewerkt met de Iraanse guerrillabeweging de Moedjahedien, “die betaald worden door de CIA”. Hij kondigde een rechtszaak aan tegen Shaheed.

Shaheed wil wel reageren op de bedreiging: “Mijn rapport is klaar, ik sta open voor iedere constructieve reactie.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.