Voormalige kolonies kunnen Portugal uit het slop helpen

Portugal heeft de hoop gevestigd op de voormalige kolonies Brazilië en Angola. Vooral Brazilië heeft dankzij een rijkdom aan delfstoffen de economische wind nog stevig in de zeilen hebben en aangezien in beide landen Portugees gesproken wordt, zouden zij het oude moederland de helpende hand moeten kunnen bieden.
Portugal zelf gaat gebukt onder de gevolgen van de economische crisis. Economen in het land zijn van mening dat speculanten van Portugal een tweede Griekenland proberen te maken. Veel Portugezen zien samenwerking met landen buiten Europa en dan met name landen waarmee Portugal nu al nauwe banden heeft als een manier om de Portugese economie te versterken.

SamenwerkingDe Braziliaanse president Lula da Silva was vorige week op staatsbezoek bij zijn Portugese ambtsgenoot Anibal Cavaco Silva en premier José Sócrates. In het tijdsbestek van een paar uur tekende Lula akkoorden om samen te werken op het gebied van defensie, wetenschap, technologie en duurzame energie.  

Zowel Sócrates als Lula zien de afspraken als het begin van verdergaande samenwerking tussen de beide landen en essentieel voor interregionale economische samenwerking tussen Europa en Latijns-Amerika.

In de optiek van Sócrates biedt de band die de landen met elkaar hebben Portugal de kans om verdere negatieve gevolgen van de crisis te vermijden. De regeringsleiders spraken af om de negatieve handelsbalans van Portugal ten opzichte van Brazilië meer in evenwicht te brengen, om de handel tussen de beide landen te diversifiëren en de uitwisseling van hoogwaardige goederen en diensten te stimuleren.

Lula onderstreepte het potentieel van de Braziliaanse markt voor Portugese bedrijven, zeker met het oog op het gastheerschap van Brazilië tijdens het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen twee jaar later.

Een van de afspraken die tijdens het bezoek gemaakt werden, is dat de Braziliaanse oliereus Petrobras gaat investeren in het Portugese Galp. Petrobras zal 350 miljoen euro investeren in een biodieselraffinaderij. De Portugese krant Diario Económico denkt dat de samenwerking tussen Galp en Petrobras het begin kan zijn van een instroom van Braziliaans kapitaal in de Portugese economie.

AngolaVorig jaar al vormden Portugal en Angola een nieuwe bank die economische samenwerking tussen de beide landen moet stimuleren. Vijftig procent van de aandelen van de bank is in handen van de Portugese staatsbank CGD. De andere helft is in het bezit van het Angolese oliebedrijf Sonangol.

Het is de bedoeling dat de bank, waarmee de samenwerking tussen Angola en Portugal werd bekrachtigd, joint ventures van Angolese en Portugese bedrijven mogelijk maakt. Met een startkapitaal van ongeveer een miljard euro moeten projecten op het gebieden als energie, infrastructuur, telecommunicatie en transport worden gefinancierd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.