Voormalige kolonies springen Portugal financieel bij

Het straatarme Oost-Timor wil volgend jaar Portugese overheidsobligaties kopen om zijn voormalige kolonie er financieel bovenop te helpen. Met een zware investering in de telecomsector zal ook Brazilië een steentje bijdragen. Portugal profiteert ook al van oliedollars uit Angola, nog een voormalige kolonie.

Het nieuws uit Oost-Timor is het meest verrassend. De Timorezen verdienen gemiddeld amper 443 euro per jaar, maar toch kondigde president José Ramos-Horta aan dat zijn land Portugese overheidsobligaties zal aankopen. Voor Oost-Timor is het een manier om de investeringen vanuit zijn Petroleumfonds te diversifiëren. Het fonds wordt gespijsd met de opbrengst van de ontginning van olie- en aardgasvelden in de Timorzee. Volgens de Portugese zakenkrant Diario Económico de Lisboa zit er zeven miljard dollar (5,2 miljard euro) in die pot. De wet schrijft wel voor dat 90 procent van dat bedrag in Amerikaanse schatkistcertificaten moet worden belegd.

Telecom

Het nieuws is positief ontvangen in Portugal. Volgens Ramos-Horta zal Oost-Timor misschien ook in Portugese bedrijven investeren, bijvoorbeeld in de sector van de telecommunicatie of hernieuwbare energie. Het economisch veel machtiger Brazilië is dat ook van plan. De Braziliaanse telefoonmaatschappij Oi wil volgend jaar tot 10 procent verwerven van Portugal Telecom (PT). Met die investering van 880 miljoen euro zou Oi het Spaanse Telefonica vervangen als referentieaandeelhouder.

Angola, een ander land dat historische banden heeft met Portugal, werd al in 2009 referentieaandeelhouder van de Portugese oliemaatschappij Galp.

De hulp van de voormalige kolonies komt op een moment dat het Internationaal Monetair Fonds bijna dagelijks herhaalt dat Portugal bankroet dreigt te gaan. Portugal heeft een begrotingstekort van 9,3 procent, dat in 2010 maar zou teruggeschroefd worden tot 8,4 procent. De totale staatsschuld bedraagt 147 miljard euro, 85 procent van het bruto binnenlands product. Veel analisten verwachten dat Portugal binnenkort moet gaan aankloppen bij het Europees Stabilisatiefonds.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.