Voormalige VN-functionarissen bedreigd in Nepal

De regerende maoïstische partij van Nepal heeft twee voormalige VN-functionarissen impliciet met de dood bedreigd. De twee hebben de Verenigde Naties om hulp en bescherming gevraagd.

Kul Chandra Gautam, voormalig plaatsvervangend directeur van het VN-Kinderfonds Unicef en Kanak Mani Dixit, een voormalige perswoordvoerder van de VN in New York die nu journalist is in Nepal, zijn tot “volksvijand” uitgeroepen.

Behalve de twee voormalige VN-functionarissen is ook Subodh Raj Pyakurel, directeur van Informal Services Sector (Insec), de grootste niet-gouvernementele mensenrechtenorganisatie in Nepal, bedreigd.  

Ze staan alledrie op een zwarte lijst die gepubliceerd is in een coverstory van het maandblad Lalrakshak, dat wordt uitgegeven door de Verenigde Communistische Partij van Nepal-Maoïstisch (UCPN-M).

Geweld

“We hebben het gevoel dat deze fatwa niet alleen tegen drie specifieke individuen is gericht, maar dat het hier ook gaat om het intimideren en de mond snoeren van anderen die kritisch staan ten opzichte van bepaalde plannen of praktijken van de maoïsten”, zegt Gautam.  

De drie hebben een brief gestuurd aan de Nepalese premier Baburam Bhattarai waarin ze stellen dat het artikel “oproept tot geweld en onderdeel is van een dreigende totale aanval op journalisten, advocaten en activisten in de districten in de hoofdstad.”

Ze hebben ook een brief gestuurd aan alle diplomatieke missies in Kathmandu en aan VN-organisaties. Volgens Gautam hebben de belangrijkste oppositiepartijen de kwestie aangekaart in het parlement en vorige week een verklaring uitgegeven gericht aan de Maoïstische partij.

Gautama Boeddha

De voorzitter van de UCPN-Maoïstisch, Pushpa Kamal Dahal, ook bekend als ‘Prachanda’ en momenteel de machtigste politicus in het land, zou zich vooral ergeren aan herhaalde oproepen van Gautam, Dixit en Pyakurel aan hem en zijn partij om afstand te nemen van het gebruik van geweld in de politiek.

Meer recentelijk leek Dahal ook zwaar beledigd vanwege kritische vragen over zijn - volgens critici onorthodoxe en niet-transparante - bemoeienis met de ontwikkeling van Lumbini, de geboorteplaats van Gautama Boeddha, de stichter van het boeddhisme.

Ban Ki-moon

Gezien deze situatie, zegt Gautam, is het de vraag of het gewenst is dat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in maart naar Nepal komt om samen met Dahal een internationale bijeenkomst over de ontwikkeling van Lumbini voor te zitten.

De Nepalezen en boeddhisten elders in de wereld zijn blij met de betrokkenheid van de secretaris-generaal bij de ontwikkeling van Lumbini, dat door de Unesco tot Werelderfgoed is bestempeld, zegt Gautam.

De belangrijkste motivatie voor de VN om betrokken te zijn bij Lumbini is om een cultuur van vrede te bevorderen, niet om geweld te verheerlijken, zegt hij. “Als Ban Ki-moon overweegt om samen met Dahal een bijeenkomst voor te zitten, moet hij erop staan dat Dahal en zijn partij eerst geweld als middel tot politieke verandering afzweren, in de geest van het charter van de Verenigde Naties.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.