Vraag naar haaienvinnen daalt sterk

De strijd tegen de corruptie in China is goed nieuws voor de haai. Uit nieuwe cijfers van de Chinese overheid blijkt een spectaculaire vermindering in de consumptie van haaienvinnen.

  • CC Choo Yut Shing Gedroogde haaienvinnen. CC Choo Yut Shing

De leiding van de Communistische Partij begon in december vorig jaar een strenge campagne tegen de corruptie en de uitspattingen binnen de partij. De partijleiding vaardigde onder meer een verbod uit op extravagante banketten met partijfunctionarissen.

Daardoor is de vraag naar haaienvinnensoep, een van de blikvangers op dergelijke banketten, ingestort. Volgens het Chinese ministerie van Handel zelfs met 70 procent tegenover het begin van dit jaar.

Volgens waarnemers moet dat cijfer met een flinke korrel zout genomen worden, maar het is wel duidelijk dat de vraag sterk is verminderd. Cijfers uit Hongkong wijzen op een terugval van de import met 20 tot 30 procent.

Adempauze

De instorting van de vraag in China komt niets te vroeg. Elk jaar worden wereldwijd 100 miljoen haaien gedood voor hun vinnen, en 44 haaiensoorten in Chinese wateren zijn met uitsterven bedreigd. Meer dan 95 procent van de handel in de vinnen is bestemd voor China, Hongkong en Taiwan.

Milieuverenigingen zijn opgetogen maar waarschuwen tegelijk dat de terugval meer te maken heeft met de strijd tegen corruptie, dan met veranderende cultuurpatronen. Ze voeren aan dat enkel een verandering in de hoofden van de Chinezen tot langdurige oplossing van het probleem kan leiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.