Vredesonderhandelingen tussen Tsjaad en Soedan in het gedrang

De vredesonderhandelingen tussen Tsjaad en Soedan komen in gevaar na gevechten tussen het regeringsleger en FPRN-rebellen in Tsjaad. Er vielen minstens 109 doden bij de zwaarste gevechten in maanden.
Volgens verschillende mediabronnen op het internet zullen de gevechten van 24 en 29 april verdere vredesgesprekken tussen Soedan en Tsjaad  ondermijnen. Bij bloedige confrontaties in de omgeving van Tamassi, in het oosten van Tsjaad nabij de grens met Soedan, kwamen minstens 100 rebellen en 9 soldaten om het leven, dat schrijft de Franse nieuwssite France24. 
De confrontaties tussen het Tsjadische regeringsleger en de rebellen van het Front Populaire pour la Renaissance Nationale (FPRN), die volgens experts werden gesteund door Soedan, zouden de eerste zware gevechten zijn na maanden van relatieve kalmte.
Het leger viel binnen in Tamassi, de thuisbasis van de rebellen, om er een ‘grote schoonmaak’ te houden, meldt de website Jeune Afrique. Volgens de regering legde het FPRN landmijnen in het gebied waardoor er onder de bevolking veel slachtoffer vielen.

Vredesbestand


In februari 2010 sloten de Tsjadische president Idriss Déby en de Soedanese president Omar al-Bashir een vredesbestand om een einde te maken aan de aanvallen van rebellen op elkaars grondgebied. De landen planden een gemeenschappelijke grenscontrole, maar dat komt nu in gevaar door de onrust in Tamassi.
Het vredesbestand wordt gezien als een manier om de veiligheid en geloofwaardigheid op te krikken alvorens verkiezingen worden gehouden. Déby feliciteerde de nieuwe Soedanese president al-Bashir enkele dagen voor de gevechten nog met zijn verkiezingsoverwinning en zei dat dit de banden met de twee landen zal verbeteren.

Rebellengroepen


Soedan en Tsjaad verwijten elkaar al jaren voor het steunen van rebellenbewegingen in het andere land.
In 2008 zorgden Tsjadische rebellen, met steun van Soedan, voor hevige gevechten in de hoofdstad Ndjamena. De Tsjadische president kreeg dan weer steun van de Soedanese rebellen van de Recht en Gelijkheidbeweging (JEM), die van dezelfde etnie is als Idriss Deby, die de aanval afsloegen.
JEM vecht in Darfur al sinds 2002 een oorlog uit met de Janjaweed, die door de Soedanese overheid zou gesteund worden. Tot slot zou ook de Tsjadische rebellengroep Verenigde Rebellenmacht (URF) steun krijgen in het buurland.

Verenigde Naties


Tsjaad vroeg vorige week, met de verkiezingen in het vooruitzicht, nog aan de Verenigde Naties om de VN-vredesmacht in het oosten van het land te reduceren tot 1.900 manschappen, nu zijn er nog 5.000 aanwezig. De vredesmissie MINURCAT dient om de  vluchtelingenkampen in de grensregio te beschermen tegen rebellen.

De gevechten in Tamassi leken verdere onderhandelingen in de weg te staan, maar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN kondigde begin deze week aan dat hij de troepen toch zal reduceren, dat staat te lezen op de website All Africa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.