Vrouwen trekken ten strijde tegen oorlog Irak

Vrouwelijke schrijvers, kunstenaars en andere prominenten uit de VS zijn een actie begonnen tegen de oorlog in Irak. Wereldwijd willen ze 100.000 handtekeningen verzamelen voor een anti-oorlogsverklaring om die op 8 maart, Internationale Vrouwendag, te overhandigen op het Witte Huis.

We willen de stemmen van vrouwen wereldwijd laten horen en duidelijk maken dat we genoeg hebben van de oorlog, zegt Medea Benjamin, medeoprichter van Codepink: Women for Peace, een vrouwenrechtengroepering in Californië.

De actie ‘Women Say No to War’ kreeg voor de officiële lancering al steun van tweehonderd vrouwen uit verschillende maatschappelijke geledingen, zegt Jodie Evans van Codepink. De respons is overweldigend. De actie verenigt duizenden vrouwen uit de hele wereld. Begin deze week hadden ruim 21.000 vrouwen via internet hun steun betuigd aan de actie.

De petitie werd onder andere ondertekend door filmster Susan Sarandon, toneelschrijfster Eve Ensler, cabaretière Margaret Cho en auteurs zoals Alice Walker, Anne Lamott, Maxine Hong Kingston en Barbara Ehrenreich. In de verklaring roepen ze op een einde te maken aan bloedvergieten en vernietiging in Irak en de wrede aanvallen op burgers wereldwijd. Zo’n wereld willen wij niet voor onszelf en onze kinderen, staat in de verklaring.

Cindy Sheehan, de moeder van een in Irak gesneuvelde militair die vorig jaar met haar protest bij de ranch van de Amerikaanse president George W. Bush wereldwijde media-aandacht trok, was een van de eerste ondertekenaars. De ellende die deze oorlog mensen over de hele heeft berokkend is onvoorstelbaar, aldus Sheehan.

De ondertekenaars willen dat militair geweld plaats maakt voor een model waarin op vreedzame wijze gestreefd wordt naar oplossing van het conflict. Ze eisen terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit Irak en volwaardige inbreng van vrouwen bij het vredesproces in het land.

Het leven van de Iraakse vrouwen is verwoest. Het zal ons jaren kosten om de draad weer op te pakken, zegt Yanar Mohammed, voorzitter van de Organisatie voor Vrouwenvrijheid in Irak. De Amerikaanse bezetting heeft het zaad gezaaid voor etnisch-sektarische verdeeldheid die kan uitmonden in een burgeroorlog en heeft ervoor gezorgd dat religieuze autoriteiten boven over mensen- en vrouwenrechten staan.

Sinds de invasie van de door de VS geleide coalitietroepen in Irak, vielen tienduizenden onschuldige burgerslachtoffers, waaronder veel vrouwen en kinderen. Ondanks herhaalde verzoeken van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch, weigert het Amerikaanse leger statistieken bij te houden over het aantal burgerslachtoffers.

Het Britse medische tijdschrift The Lancet deed vorig jaar zelf onderzoek naar het aantal burgerslachtoffers in Irak en concludeerde dat het rond de 100.000 moest liggen.

Enkele humanitaire groeperingen die nauw samenwerken met de Amerikaanse regering, hebben er bij het Pentagon op aangedrongen familie van de slachtoffers van Amerikaanse luchtaanvallen te compenseren. (JS,PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.