Vrouwenbedrijfjes ontsnappen makkelijker aan de crisis

Kleine bedrijven in ontwikkelingslanden kunnen makkelijker met de crisis om dan grote omdat ze gewend zijn met problemen om te gaan. Die vaststelling gaat volgens deskundigen nog meer op bij bedrijfjes die door vrouwen geleid worden.
“Kleine bedrijven hebben altijd in moeilijke omstandigheden moeten werken”, zegt de Peruaanse Sonia Arenaza van Acción International, een belangrijke microfinancieringsinstelling. “Ze kunnen de gevolgen van deze wereldwijde financiële crisis beter het hoofd bieden, diverse onderzoeken tonen dat aan.”
Acción International, dat zijn zetel in het Amerikaanse Boston heeft, organiseert microfinanciering voor projecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In tijden van crisis wint microfinanciering aan belang, zegt Arenaza, want het helpt bedrijfjes te overleven die een reddingsboei zijn voor de armsten.

Betere betalers


Bij die microfinanciering heeft Acción International bijzondere aandacht voor bedrijfjes die door vrouwen geleid worden. Statistieken tonen aan dat vrouwen overal ter wereld hun leningen beter terugbetalen, zegt Arenaza. Bovendien vallen vrouwen vaak uit de boot bij de traditionele kredietverstrekking.
“We leggen meer verantwoordelijkheid aan de dag voor het werk in de onderneming”, zegt Martha Vera. Samen met enkele andere Peruaanse vrouwen zette ze twintig jaar geleden een bakkerij op, die nu brood levert aan openbare scholen. “We beschouwen het bedrijf als ons eigen kind, we verzorgen het, zijn waakzaam. We zijn er ons bewust van dat van de bakkerij onze gezinnen afhangen.”
Van de tweehonderd bakkerijen die aan openbare scholen leveren in Peru, worden er 150 geleid door vrouwen.

Drie miljoen microbedrijven


Latijns-Amerika en de Caraïben tellen 565 microfinancieringsinstellingen, met acht miljoen klanten, goed voor een portefeuille van 9,2 miljard dollar. Vooral in Peru, met zijn drie miljoen microbedrijven, zijn ze zeer actief. Het aantal Peruaanse vrouwen dat van microfinanciering gebruik maakt, stijgt snel.
Het toenemende belang van microfinanciering bleek ook op de Top van de Amerika’s vorige maand, toen de Amerikaanse president Obama de creatie van een microfinancieringsfonds aankondigde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.