VS beschuldigen Iran van "geheime deal" met Al-Qaeda

De Amerikaanse regering beschuldigde Teheran gisteren van een “geheime deal” met Al-Qaida om geld en mensen over zijn grondgebied naar Pakistan en Afghanistan te laten sluizen. Dat is koren op de molen van de haviken in Washington.

Iran steunt Al-Qaida niet direct, benadrukte de regering, er zijn alleen banden tussen beiden. Maar het is de eerste keer dat de regering-Obama dit officieel erkent. Dat ligt erg gevoelig in Washington. Neoconservatieven en andere haviken, vooral Republikeinen in het Congres, zijn gebrand op strengere acties tegen Teheran. Iedereen weet dat het ook in de aanloop naar de oorlog tegen Irak vooral de vermeende link met Al-Qaida was die cruciaal was om steun voor de oorlog te krijgen.

Doorsluizen

De verklaring kwam van het ministerie van Financiën. Dat kondigde sancties af tegen zes leden van Al-Qaida, die een netwerk zouden vormen onder leiding van de Syrische Ezedin Abdel Aziz Khalil. Dat netwerk dient als “hoofdpijplijn van Al-Qaida om geld, leiders en uitvoerende krachten uit het hele Midden-Oosten naar Zuid-Azië te sluizen”, “onder een akkoord tussen Al-Qaida en de Iraanse regering”, zegt het ministerie.

Naast het verzamelen van geld van donoren in de Golf is het Khalils taak samen te werken met de Iraanse regering om Al-Qaidastrijders uit Iraanse gevangenissen te krijgen, volgens de verklaring, en naar Pakistan te brengen.

“Door [deze] geheime deal te laten zien, werpen we licht op weer een aspect van de ongeëvenaarde Iraanse steun aan terrorisme”, schreef de onderstaatssecretaris voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen, David S. Cohen, gisteren op de site van het ministerie.

De nieuwe informatie komt bovenop eerdere beschuldigingen uit Washington dat Iran de bewapening heeft opgeschroefd van shiïtische milities in Irak, die Amerikaanse troepen aanvallen, en dat de Revolutionaire Garde steun verleent aan de Syrische veiligheidstroepen die keihard optreden tegen demonstranten.

Onderhandelingsgeld

Het was al eerder bekend dat er Al-Qaidastrijders in Iran zitten, de meeste onder huisarrest of in de cel. Iran ziet ze als “onderhandelingsgeld”, zegt Paul Pillar, een voormalig CIA-medewerker onder Bush. Net als de Verenigde Staten doen met de Mujahedeen-e-Khalq, een terroristische organisatie die tegen het Iraanse regime wil vechten en haar basis heeft over de grens in Irak, onder bescherming van de Amerikanen.

“We hebben de Mujahedeen als stok om de Iraniërs mee te kunnen slaan, en wat zij doen met Al-Qaida is vooral een stok om ons mee te kunnen slaan”, aldus Pillar.

De regering had natuurlijk ook andere elementen uit de inlichtingen kunnen benadrukken, zoals het feit dat Al-Qaida wordt gesponsord door Golfstaten die bevriend zijn met de VS. Maar de regering wil dit gebruiken “om te laten zien dat ze alles overziet en dat ze Iran elke seconde van de dag in de gaten houdt”, zegt Hillary Mann Leverett, een Irandeskundige die zowel onder Clinton en Bush heeft gewerkt. “Dat is nogal gevaarlijk. Uiteindelijk kunnen de mensen ermee aan de haal gaan die verdere confrontatie tegen Iran willen. Dat is precies wat we hebben gezien in de aanloop naar de inval in Irak.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.