VS discussiëren over permanente vredesmacht

Amerikaanse Congresleden pleiten voor een permanente vredesmacht die snel kan interveniëren in conflictgebieden. Het falen van de Verenigde Naties in onder meer de West-Sudanese provincie Darfur, laat zien dat zo’n vredesmacht noodzaak is, zeggen zij.
Een comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden discussieert momenteel over steun aan de oprichting van een permanente vredesmacht. De voorstanders zeggen dat een UN Emergency Peace Service (UNEPS), die in staat is te interveniëren in een vroeg stadium van een humanitaire crisis, miljoenen levens en miljarden dollars kan sparen.
“Dat is ook in het belang van de Verenigde Staten”, zei het Democratisch Congreslid Albert Wynn, die samen met zijn Republikeinse collega James Walsch in maart wetgeving voorstelde ter ondersteuning van zo’n vredesmacht. UNEPS zou volgens hen 10.000 tot 18.000 professionals met diverse vaardigheden moeten rekruteren en trainen. Niet alleen militairen, maar ook politie, juridisch personeel en hulpverleners.
Een permanente vredesmacht kan volgens de twee bij noodgevallen binnen 48 uur ingezet worden, nadat de VN-Veiligheidsraad goedkeuring heeft verleend. Momenteel hebben de Verenigde Naties geen capaciteit om snel te interveniëren en burgerlevens te redden, als genocide of andere vormen van oorlogsmisdaden dreigen.
De voorstanders van een permanente vredesmacht noemen de massale moordpartijen in Rwanda, voormalig Joegoslavië, Oost-Timor, Sierra Leone, de Democratische Republiek Congo, Liberia en Sudan als duidelijke voorbeelden van het falen van de Verenigde Naties.
Als gevolg van het conflict in de West-Sudanese provincie Darfur kwamen de afgelopen drie jaar tussen 200.000 en 400.000 mensen om. Zo’n twee miljoen mensen zouden ontheemd zijn geraakt. 
De VN proberen met de Afrikaanse Unie een 17.000 tot 20.000 man tellende vredesmacht samen te stellen voor Darfur, maar dat proces verloopt moeizaam. Slechts een handvol Afrikaanse landen heeft militaire steun aangeboden. Zowel vanuit de VS als Europa bleef steun uit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.