VS heropenen corruptieonderzoek tegen Saudische prins

Nieuws

VS heropenen corruptieonderzoek tegen Saudische prins

Emad Mekay

28 juni 2007

Het Amerikaanse gerecht heeft een onderzoek geopend naar smeergeldbetalingen door de Britse defensiefirma BAE Systems aan de Saudische prins Bandar bin Sultan. Die betalingen verliepen via een Amerikaanse bank. Een gelijkaardig onderzoek in Groot-Brittannië werd in december 2006 stopgezet, omwille van het "strategische belang" van de relatie met Saudi-Arabië.

“Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft BAE Systems op de hoogte gebracht van het begin van een formeel onderzoek naar de naleving van de anti-corruptieregels, meer bepaald in de zaken die het bedrijf doet met het koninkrijk van Saudi-Arabië”, bevestigde BAE tegenover het nieuwsagentschap IPS.
 
De corruptiezaak gaat terug op de verkoop van meer dan honderd Tornado-gevechtsvliegtuigen aan Riyad in 1986. Volgens een onderzoek van de BBC werden in het kader van de overeenkomst ter waarde van 40 miljard pond (59 miljard euro) jaarlijks bedragen tot 120 miljoen pond (179 miljoen euro) overgemaakt op twee bankrekeningen van de Saudische ambassade in Washington. Prins Bandar bin Sultan was toen de Saudische ambassadeur in de VS.
BAE ontkent dat de betalingen aan de Saudische prins illegaal waren en zegt dat de transacties met goedkeuring van het Britse ministerie van Defensie gebeurden. Het Britse Serious Fraud Office (SFO) startte vorig jaar een onderzoek naar de betalingen, om na te gaan of ze hebben voortgeduurd nadat Groot-Brittannië in 2001 de OESO-conventie tegen omkoperij ondertekende.
In december 2006 besliste het Britse Ministerie van Defensie het onderzoek stop te zetten, om de “nationale veiligheid” niet in het gedrang te brengen. De voormalige Britse premier Tony Blair verdedigde de beslissing met het argument dat de strategische relatie met Saudi-Arabië van vitaal belang is en dat er “duizenden Britse banen” mee gemoeid zijn.
Groot-Brittannië en Saudi-Arabië werken inzake defensie nog altijd nauw samen en hebben enkele lucratieve vervolgprojecten op stapel staan voor de Saudische luchtmacht. Anti-corruptieorganisaties beschuldigen de Britse regering ervan te zijn gezwicht voor Saudische druk en vragen dat het onderzoek opnieuw wordt geopend.
Amerikaanse onderzoekers hebben de zaak nu naar zich toe getrokken omdat de betalingen verliepen via een Amerikaanse bank. David Caruso, een onderzoeker die voor de betrokken bank heeft gewerkt, verklaarde aan journalisten van de BBC dat er helemaal geen onderscheid werd gemaakt tussen het geld van de ambassade, het geld van de Saudische overheid en het geld van de Saudische prins. Een van de twee rekeningen werd gebruikt om de onkosten te betalen voor de Airbus die de prins als privévliegtuig gebruikt.
Amerikaanse parlementsleden hebben nog niet op het nieuws gereageerd. Het blijft afwachten wat de impact zal zijn van het politieke gewicht dat prins Bandar bin Sultan ook in de VS in de schaal werpt. Als voormalig ambassadeur is hij goede vrienden met de familie Bush en de huidige Amerikaanse president.
In zijn huidige functie als veiligheidsadviseur van de Saudische koning Abdullah scoorde hij ook goede punten in Washington als drijvende kracht achter de toenadering tussen Saudi-Arabië en Israël. Bandar bin Sultan is ook de architect van de alliantie tussen zijn land, Egypte en Jordanië tegen de door Iran gesteunde Hezbollah-militie in Libanon, tijdens de oorlog met Israël in de zomer van 2006.