VS maken hereniging Cubaanse families gemakkelijker

De Verenigde Staten willen met een nieuw programma de hereniging van Cubanen met hun families in de VS gemakkelijker maken. Het plan moet ertoe bijdragen dat de VS het al lang geleden afgesproken aantal van 20.000 immigratievisa haalt.
Afgelopen week werden de eerste documenten onder de nieuwe regeling overhandigd aan Cubaanse families. Het nieuwe Cuban Familiy Reunification Programma (CFRP) moet een legale en ordentelijke immigratie naar de VS waarborgen.
Nieuw is de mogelijkheid een document voor tijdelijk verblijf in de VS te krijgen, voordat een permanente verblijfsvergunning wordt verstrekt. Eerder moesten mensen in Cuba wachten op de officiële toestemming. Onder de oude regels moesten mensen soms tien jaar op een visum wachten. Nu is de wachttijd nog maar tien weken.

Tij van bootvluchtelingen keren


De VS hopen illegale migratie over zee op deze manier tegen te gaan. Julio, een 33-jarige Cubaan, probeerde dat al verschillende keren. Hij zegt dat de route erg gevaarlijk is, zelfs in snelle motorboten. “Die kunnen omslaan of de smokkelaars laten je achter op een rif als ze niet op tijd geld krijgen.”
Een oversteek met een speedboat kost volgens hem meer dan 10.000 dollar. Julio gaf zijn pogingen op nadat ze keer op keer strandden. “De laatste keer zijn we bijna vergaan, maar een kruiser redde ons en droeg ons over aan de Amerikaanse kustwacht. Die heeft ons teruggebracht naar Cuba.”
De VS sturen immigranten die op zee onderschept worden, terug naar Cuba. Wie het vasteland weet te bereiken, krijgt een verblijfsvergunning, los van de vraag hoe die persoon het land is binnengekomen.
“Als mijn moeder, die in de VS woont, er werkt van maakt, dan kan ik misschien snel naar de VS. Ik ben niet geïnteresseerd in de banen hier. Ik ben monteur en elektricien. Dat werk wil ik graag doen, maar niet hier.”
De US Interest Section (USINT) in Havana schat dat ongeveer 12.000 visumaanvragers ervan op de hoogte zijn gebracht dat hun familieleden in aanmerking komen voor het CFRP. Meer dan 5.000 van hen hebben al aangegeven dat ze willen meedoen met het programma.

Minder visa dan beloofd


In 1994 en 1995 tekenden de VS en Cuba overeenkomsten waaronder jaarlijks tenminste 20.000 visa verstrekt zouden worden aan Cubaanse migranten. Vorig jaar werden echter maar 15.000 visa verstrekt. USINT wijt dat aan “restricties” van de Cubaanse overheid, zoals het weigeren van visa door Cuba aan nieuw USINT-personeel en het verbod om materiaal te importeren.
USINT-medewerkers zeggen dat hun arbeidsomstandigheden verbeterd zijn en dat ze nu meer mensen en middelen hebben, hoewel nog steeds te weinig.
In dit fiscale jaar (oktober 2007 tot september 2008) probeerden al 2.891 Cubanen de VS te bereiken via de Straat van Florida. Dat is 21 procent meer dan in het jaar daarvoor.
Volgens officiële Cubaanse schattingen leven momenteel tussen 1,3 en 1,5 miljoen Cubanen en hun nakomelingen in het buitenland. De overgrote meerderheid daarvan woont in de VS.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.