"VS moeten banden met Iraanse volk aanhalen"

De Verenigde Staten moeten zich niet blindstaren op het Iraanse kernprogramma, maar ook de andere activiteiten van het land in de regio aankaarten, en vooral een betere relatie nastreven met de Iraanse bevolking. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van de Atlantic Council, een invloedrijke denktank in Washington.

  • Jim Lobe/IPS Iran overweegt de verrijking van uranium voor zes maanden op te schorten en hun bestaande voorraad om te zetten in uraniumoxide voor medisch gebruik. Dit in ruil voor een verlichting van de westerse economische sancties. Jim Lobe/IPS

“Mogelijk kunnen we geen nucleair akkoord bereiken met Iran, maar dat wil niet zeggen dat we de banden tussen de volkeren niet moeten versterken”, zegt Irandeskundige Barbara Slavin, die meewerkte aan het rapport. “Het feit dat de academische uitwisselingen in de lift zitten, en dat vorig jaar bijna zevenduizend Iraanse studenten naar de VS kwamen, suggereert dat de Iraniërs die betrekkingen koesteren en ze niet willen verliezen, ondanks de vrees van het regime voor een fluwelen revolutie.”

De VS moeten daarom de banden aanhalen met gewone Iraniërs via een waaier van middelen, waaronder media, culturele uitwisseling, de strijd voor internetvrijheid en het verminderen van de negatieve effecten die sancties op de bevolking hebben”, stelt het rapport. Dat kan door een klein aantal Amerikaanse en Iraanse financiële instellingen aan te wijzen voor humanitaire, educatieve op diplomatieke transacties, die op de voet gevolgd worden door de Amerikaanse overheid.

Hoewel de sancties een ernstige impact hebben op de Iraanse economie, “hebben ze nog niet het bedoelde politieke effect gehad: de gematigden versterken of de positie van het regime veranderen”, stelt het rapport.

Gesprekken

Een versoepeling van de sancties is onmogelijk zolang het regime de nucleaire koers niet verandert. Daarvoor zijn de gesprekken die vandaag begonnen in het Kazachse Almaty tussen de zogenaamde P5+1 (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland) en Iran van groot belang.

Om Iran over te halen, moet de regering-Obama een transparant stappenplan uit de doeken doen van hoe de sancties verminderd worden als antwoord op gestes van Iran.

Daarnaast moet er ook rond Syrië met Iran gepraat worden. Eerder deze week zei voormalig toponderhandelaar Javier Solana dat een nucleaire oplossing niet mogelijk is zonder akkoord over Syrië.

“Iran begrijpt goed dat de VS een politieke oplossing in Syrië willen en geen voortzetting van bloedvergieten en chaos”, zegt Slavin. “Zo niet hadden de VS al eerder ingegrepen. Ik denk persoonlijk dat de VS beter met Iran zouden praten over Syrië, want geen van beiden wil Assad vervangen zien door een fundamentalistisch soennitisch regime. Tegelijk denk ik dat de VS zich proactiever moeten opstellen om Assad te overtuigen om af te treden.”

De meerderheid van de Irandeskundigen bij de Atlantic Council zien een militair ingrijpen in Iran als “laatste optie”. Het rapport somt enkele ongewenste effecten op van zo’n militaire actie, waaronder “Iraanse vergelding op Israël met duizenden raketten”, “internationale veroordeling” die kan leiden tot het einde van de internationale coalitie tegen Iran, en een Iraanse terugtrekking uit het non-proliferatieverdrag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.