VS stellen water centraal in ontwikkelingshulp

Nieuws

VS stellen water centraal in ontwikkelingshulp

Carey L. Biron

22 mei 2013

De Amerikaanse regering heeft een nieuwe strategie voorgesteld die van water een centraal element maakt in alle ontwikkelingsprogramma's, een stap die wordt toegejuicht door deskundigen en actiegroepen

“Toegang tot water voor regio’s, landen en individuen is een van de grootste ontwikkelingsuitdagingen voor de wereld vandaag”, stelt de nieuwe Water and Development Strategy van het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap Usaid. “Als een essentiële grondstof raakt het vrijwel elk aspect van het Usaid-programma.”In de volgende vijf jaar wil Usaid minstens 10 miljoen mensen een “duurzame toegang tot water” bieden en zes miljoen mensen van sanitatie voorzien.

Fundamenteel

“Dit is iets waar organisaties al lang voor ijveren”, zegt Alanna Imbach van WaterAid America. “Jarenlang werden water, sanitatie en hygiëne wat vergeten in het ontwikkelingswerk. De focus werd vooral gelegd op onderwijs, voeding en moedergezondheid, en er werd vergeten dat water en sanitatie fundamenten zijn voor die andere elementen. We moeten dat dringend aanpakken, en dan zullen de andere facetten op hun plaats vallen.”

Dat een waterbeleid cruciaal is, is duidelijk. In ontwikkelingslanden sterven naar schatting 5000 kinderen per dag aan aandoeningen die te maken hebben met water, slechte sanitaire voorzieningen of hygiëne.

“We weten dat elke dollar die hierin geïnvesteerd wordt, acht dollar oplevert aan voordelen”, zei de Amerikaanse senator Dick Durbin bij de voorstelling van de nieuwe strategie. “Mensen zijn gezonder, de kinderen blijven op school, het voedsel is veiliger, en de werkzaamheid van aidsremmers en andere kritieke geneesmiddelen is beter.”

Water vormde al een belangrijk onderdeel van de Millenniumdoelstellingen (MDG’s). En met succes: de doelstelling om het aantal mensen zonder toegang tot schoon drinkwater te halveren werd al in 2010 gehaald, vijf jaar voor de deadline. Maar de doelstelling om het aantal mensen zonder sanitatie te halveren, is nog lang niet gehaald, en dat zal ook niet lukken tegen 2015. Volgens Usaid maakt nog altijd 40 procent van de wereldbevolking gebruik van onveilige toiletten, als die er al zijn.