VS trainen douanehonden voor ivoor en hoorn

In luchthavens en aan grensovergangen in de VS worden nieuwe honden ingezet, die niet speuren naar drugs of explosieven, maar naar producten als ivoor en de hoorn van neushoorns. De douane wil zo de strijd aangaan met de groeiende illegale handel, die de soorten met uitsterven bedreigt.

“De Amerikaanse Fish and Wildlife Service heeft een boodschap voor al wie erover nadenkt om bedreigde diersoorten te smokkelen”, zegt de dienst in de persbericht. “Er zijn nieuwe honden in dienst, en als je producten van bedreigde dieren wil smokkelen, is er een grote kans dat hij ze vindt.”

Gisteren (maandag) zijn de vier eerste honden en hun trainers afgestudeerd, en er zijn er nog meer op komst. Ze zullen tewerkgesteld worden in belangrijke havens en aan grensovergangen.

Bedreigde soorten

“De recente snelle groei in de wereldwijde handel van beschermde dieren duwt sommige soorten tot het randje van de afgrond”, zegt Ed Grace van de dienst. “De populaties olifanten en neushoorns krimpen in een alarmerend tempo. We kunnen het ons gewoon niet permitteren om de strijd tegen de smokkel te verliezen. Het gebruik van honden en hun fenomenale reukzin geeft ons een flinke steun in die strijd.”

Het is niet de eerste keer dat honden worden ingezet om naar illegale smokkel met bedreigde soorten te speuren. Eerder werden al met succes honden ingezet om pythons op te sporen, die als invasieve soort een gevaar vormen voor de Everglades in Florida.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.