VS trekken kernwapens uit Verenigd Koninkrijk terug

Na 54 jaar hebben de Verenigde Staten zo’n 110 nucleaire wapens weggehaald van de luchtmachtbasis Lakenheath in Groot-Brittannië. Volgens een studie van de Federatie van Amerikaanse wetenschappers werden de kernwapens weggehaald op bevel van de Amerikaanse president George W. Bush.
De terugtrekking kwam pas gisteren (woensdag) aan het licht, maar zou in de loop van de voorbije jaren hebben plaatsgevonden, zegt de auteur van het rapport, Hans Kristensen, aan de Britse krant Guardian. De regeringen van beide landen ontkennen noch bevestigen het nieuws.
De terugtrekking maakt deel uit van een strategiewijziging sinds het einde van de Koude Oorlog. ‘Het noordelijk front is niet langer relevant voor dergelijke opstellingen. De nucleaire wapens van de Verenigde Staten zijn nu vooral opgesteld in zuidelijke landen, zoals Turkije en Italië. Momenteel zouden er zich nog zo’n 250 nucleaire wapens van de VS in Europa bevinden, waaronder 20 in het Belgische Kleine Brogel.
De Belgische organisatie Vredesactie vindt de terugtrekking een kleine stap in de goede richting, maar vraagt zich af wanneer er werk gemaakt wordt van de terugtrekking van de resterende kernwapens in Europa.
‘Onze regering moet van die gelegenheid gebruikmaken om de verwijdering van de kernwapens in Kleine Brogel te bepleiten. Als de terugtrekking van kernwapens uit de Amerikaanse basis van Lakenheath mogelijk is, waarom dan niet de verwijdering van de kernwapens in Kleine Brogel?’, zegt Roel Stynen van Vredesactie.
U.S. Nuclear Weapons Withdrawn From the United Kingdom: http://www.fas.org/blog/ssp/2008/06/us-nuclear-weapons-withdrawn-from-the-united-kingdom.php

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.