VS twee miljard dollar in het krijt bij VN

De Verenigde Staten hebben een betalingsachterstand van meer dan 1 miljard dollar bij de VN. Bovendien heeft Washington in de begroting van 2008 maar 1,1 miljard dollar ingeschreven voor bijdragen aan de VN, terwijl de VS waarschijnlijk meer dan 2 miljard moeten overmaken.
De VS komen te traag over de brug met hun gewone bijdragen aan de VN, maar het grootste probleem is de financiering van de VN-vredesmissies, die uit een aparte pot worden betaald. De VS zijn de belangrijkste financier van de vredesmissies. Maar de betalingen uit Washington lopen steeds meer achterstand op, zegt de VN-Stichting, een Amerikaanse organisatie die het werk van de VN steunt.
Er is bijvoorbeeld veel meer Amerikaans geld nodig voor de vredesmissie in het Sudanese Darfour (UNAMID). De uitgebreide vredesmissie zal in 2008 naar schatting meer dan drie miljard dollar kosten. Volgens de traditionele verdeelsleutel betekent dit dat de VS zo’n 884 miljoen dollar zullen moeten bijdragen. Maar in januari stond in de Amerikaanse begroting voor volgend jaar maar 160 miljoen dollar voor Darfour.
In zijn recentste toespraak voor de VN stelde Bush nog eens dat er in Darfour een genocide aan de gang is. “Samen met andere landen hebben de VS een internationale troepenmacht beloofd om het geweld in de regio in te dijken. Nu moeten de VS woord houden en de vredesmissie financieren. Alleen zo kunnen de VN hun taak naar behoren uitvoeren”,
reageert Timothy E. Wirth, de voorzitter van de VN-Stichting.
 
De VN hebben momenteel achttien vredesmissies lopen. Als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad hadden de VS hun veto kunnen stellen tegen sommige van die missies. Maar dat gebeurde niet. In het recente verleden hebben de VS voor de verzevenvoudiging van de troepen in Libanon gestemd, voor de uitbreiding van de missie in Sudan, de heropstart van de missie in Haïti, de vernieuwde missie in Oost-Timor en nieuwe missies in Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Nepal.
De Amerikaanse begroting voor 2008 voorziet 169 miljoen dollar voor de missie in de Democratische Republiek Congo, waarmee het bedrag van dit jaar bijna gehalveerd wordt. Volgens experts is het gevaar groot dat het land weer gedestabiliseerd wordt en dat de conflicten heroplaaien. Liberia krijgt 110 miljoen dollar toegewezen, in plaats van de 175 die de VN-Stichting nodig acht. Liberia is een schoolvoorbeeld van hoe conflicten dankzij de nodige aandacht kunnen beëindigd worden. De VN-Stichting wil het land dan ook voldoende middelen blijven geven, zodat het zijn politie en veiligheidstroepen kan blijven opleiden. Na de uitbreiding van de missie in Libanon vertienvoudigden de kosten ervoor. De Amerikaanse begroting voor 2008 gaat uit van een daling van de kosten, met een tekort van 100 miljoen dollar tot gevolg. In Haïti zou er dan weer een tekort van zo’n 30 miljoen dollar dreigen.
Binnen de Amerikaanse regering is er behoorlijk wat steun voor een groter engagement binnen de VN. Volgens Buitenlandminister Condoleezza Rice is het inzetten van een VN-vredesmacht veel rendabeler is dan het sturen van Amerikaanse troepen. “Amerika kan al die missies niet alleen uitvoeren, maar iemand moet het wel doen. De Verenigde Staten moeten hun bijdrage leveren”, verklaarde Rice. Bovendien kende het Office of Management and Budget van het Witte Huis de VS-bijdragen aan de vredesmissies het maximum van drie sterren toe. Dat betekent dat het geld goed wordt besteed, dat de doelstellingen worden bereikt, en dat de missies de Amerikaanse doelstellingen mee helpen verwezenlijken.
In januari bracht Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN, de achterstallen ter sprake, waarop het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat een deel van de verwachte tekorten opvingen. De begrotingen voor 2007 en 2008 werden opgetrokken en het Congres keurde een wet goed die toelaat dat de Amerikaanse bijdragen aan de VN-vredesmissies voor één jaar boven de zelfbepaalde limiet van 25 percent van de totale kosten kunnen uitstijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.