Waarom het Egyptische leger niet schiet

Khalid Ibrahim Al-Laisi zit al twintig jaar in het Egyptische leger. Hij schiet niet op de demonstranten in zijn land, want “het is tijd om in opstand te komen tegen de onderdrukking”, zegt hij.

Al-Laisi (38) toont het gezicht van een leger dat zich één voelt met de demonstranten, die nog steeds eisen dat president Hosni Moebarak nu vertrekt, en niet na verkiezingen later dit jaar, zoals hij gisteravond aanbood.

Hij legt uit waarom hij achter de demonstranten staat. “Mijn maandelijkse inkomen is 1100 Egyptische pond (136 euro). Dat is niet genoeg. Ik moet ‘s avonds ander werk erbij doen om rond te komen.” Al-Laisi is getrouwd en woont met zijn vrouw en drie kinderen van dertien, negen en vier jaar oud, in de buurt Al-Zaytoun in Cairo.
 
“Niemand kan leven van zo’n salaris”, zegt hij. “Er is weinig vreugde in het leven. Je krijgt een kind omdat je gelukkig wilt zijn, niet omdat je je gevangen wilt voelen. Een kilo vlees kost momenteel zestig pond (7,40 euro). Een keer per week vlees eten kost me driehonderd pond (37 euro) per maand. Er blijft zo geen geld over om eens iets leuks te doen.”
 
Al-Laisi kreeg kort geleden promotie, waardoor hij nu honderd pond extra per maand verdient. Maar dat geld gaat deels op aan bijles voor zijn zoon Mohammed..

Ondraaglijk

De demonstraties hebben effect, zegt Al Laisi. “Een kogel die niets raakt, maakt in ieder geval lawaai”, zegt hij, verwijzend naar een populair gezegde in het leger. “Niets komt van het ene op het andere moment. Maar ik zal duidelijk maken wat ik nodig heb, omdat mijn leven, net als dat van veel andere mensen, eenvoudigweg ondraaglijk is geworden.” 

Moebaraks verklaring dinsdagavond dat hij later dit jaar zal vertrekken, was een overwinning voor de demonstranten. De meesten leken er echter niet tevreden mee, hoewel hierover onder de massa’s enige verdeeldheid leek te bestaan.

“Wij vinden nog steeds dat hij nu weg moet”, zei de politieke activist Buthaina Kamel dinsdagavond na afloop van de tv-toespraak van Moebarak. Veel demonstranten zien hun succes als het begin van een echte revolutie en willen nu niet opgeven.

Sympathie

Mustapha Al-Iraqi, een jonge ingenieur, zegt dat hij niet van het Tahrirplein in Cairo zal vertrekken. Hij verwacht dat de demonstraties de rest van de week zullen doorgaan. “President Moebarak dolt maar wat met onze eisen”, zegt hij.

Het is nog onduidelijk hoe ver het leger de protesten wil laten gaan en op welk moment het zal optreden, als demonstranten te ver gaan.

Tot nu toe bleken de legereenheden populair onder het volk, vooral bij de demonstranten. “Het leger en het volk zijn één - hand in hand”, zong een groep demonstranten. Alom klinkt bij de demonstranten sympathie voor het leger.

Volgens de staatstelevisie heeft het leger de demonstranten vandaag (woensdag) opgeroepen om hun normale leven weer op te pakken, omdat de boodschap voldoende is overgekomen. Ook vandaag eisten demonstranten op het Tahrirplein in Cairo echter nog het onmiddellijke vertrek van president Moebarak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.