Warmen wereldleiders op tijdens Commonwealth-top? (*)

Normaal komen enkel Groot-Brittannië en zijn voormalige kolonies naar de Commonwealth-top, van 27 tot 29 november. Maar met de VN-Klimaattop in Kopenhagen voor de deur zijn ook de wereldleiders geïnteresseerd. De Franse president heeft al bevestigd. Mogelijk komen ook de regeringsleiders uit de VS, China en Brazilië naar Trinidad en Tobago.
Premier Patrick Manning van Trinidad en Tobago bevestigt dat Nicolas Sarkozy, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Deense premier Lars Lokke Rasmussen aanwezig zullen zijn op de top die in eerste instantie de leiders van de 53 Commonwealth-landen samenbrengt.
In de media wordt er druk over gespeculeerd dat ook de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese evenknie Hu Jintao komen. Bij de Amerikaanse en Chinese ambassades in Port of Spain is over zo’n bezoek nog niets bekend. Ook de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva en de Spaanse eerste minister José Luis Rodríguez Zapetero worden aangekondigd.

Laatste top vóór Kopenhagen


Manning merkte op dat de Commonwealth-bijeenkomst de “laatste internationale top is vóór die cruciale bijeenkomst” in Kopenhagen, die op 7 december van start gaat.
Op 14 november kondigden Frankrijk en Brazilië aan dat ze samen zoveel mogelijk landen willen overtuigen om in Kopenhagen tot een ambitieus akkoord te komen. Sarkozy en Lula willen de wereldwijde uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen 2050 met minstens 50 procent verminderd zien ten opzichte van 1990.


(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.