Weduwen lijden overal ter wereld onder discriminatie

Miljoenen vrouwen overal ter wereld hebben te maken met discriminatie en misbruik, alleen omdat ze weduwe zijn of gescheiden. Dat blijkt uit een rapport van WorldPublicOpinion.org, een onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksorganisatie.
Discriminatie van weduwen en gescheiden vrouwen komt niet alleen voor in landen met traditionele samenlevingen. Tot op zekere hoogte zijn vrouwen er ook slachtoffer van in landen met hoogontwikkelde juridische systemen, zegt Steven Kull van WorldPublicOpinion.

De onderzoekers zeggen dat ze 17.000 mensen in zeventien landen hebben gesproken voor het rapport, die samen bijna 60 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Een meerderheid van de ondervraagden denkt dat weduwen en gescheiden vrouwen te maken hebben met discriminatie.

In minder ontwikkelde landen is het vaak moeilijk voor vrouwen om aanspraak te maken op het land en huis, nadat de man is overleden. In ontwikkelde landen is vaak sprake van hiaten in het sociale zekerheidsstelsel. Omdat vrouwen in die landen langer leven, is de kans op problemen groter. In de VS is de armoede onder gescheiden vrouwen en weduwen veel hoger dan het gemiddelde.

Fundamentele rechtenVolgens Loomba Trust, een internationale hulporganisatie in Londen, worden wereldwijd honderd miljoen vrouwen en hun kinderen dagelijks uitgesloten, misbruikt en geïntimideerd.  “Bij deze vrouwen is er sprake van het onthouden van fundamentele mensenrechten”, zei Cherie Blair, voorzitter van Loomba Trust en vrouw van de voormalige Britse premier Tony Blair, in november tijdens een VN-bijeenkomst.

Loomba Trust wees erop dat vrouwen in verschillende landen gedwongen worden te trouwen met de broer van hun man. Ze zijn vaak slachtoffer van seksueel misbruik door mannelijke leden van de schoonfamilie. Uit onderzoek blijkt dat weduwen in ontwikkelingslanden vaak door hun familie in de steek gelaten worden.Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.