Weinig volk, wel 117 spandoeken

In Hasselt vond op zaterdag 25 oktober het eerste Limburgs Sociaal Forum plaats. Van de verhoopte 700 tot 1000 bezoekers daagden er zo’n 350 op, en verspreid over een tent en een twintigtal workshops zag het er dan ook schrijnend leeg uit. De gevulde workshop over Ford-Genk was een uitzondering.

Stands van de ABVV, ATTAC, Amnesty, het Actieplatform Palestina, daartussen een bar, een enkel kraampje met hapjes, een ballenkraam met karikaturen van Patrick Dewael, Noël Slangen en Steve Stevaert. Een groepje meisjes dat danst op luide muziek van ‘Because the night’. Maar het enige wat je echt ziet, is wat ontbreekt: bezoekers. Er staat bijna niemand in de gestreepte tent van het Limburgs Sociaal Forum, een initiatief van het Limburgse centrum voor mondiale vorming de zevende wereld en ATTAC-Vlaanderen waaraan 114 verschillende organisaties deelnemen. Ook de twintig workshops verspreid over twee gebouwen verderop worden niet overrompeld.

“Er is de laatste 3 tot 4 weken teveel te doen geweest rond Ford”, zucht Franco De Gregorio van ACV-Limburg, die vergeefs wacht op deelnemers voor de tweede sessie van zijn workshop over globalisering en migratie. Toch vindt hij een dag als vandaag absoluut voor herhaling vatbaar, hoewel over de aanpak veel kan worden gezegd. “Het was interessant, maar deze forumformule werkt duidelijk nog niet op lokaal niveau – we moeten uitzoeken hoe dat komt”, zegt ook bezoeker Rob Adriaensen van 11.11.11. “Niet niks, maar het concept is verkeerd”, klinkt het van Stef Boogaerts, persverantwoordelijke van de Bond Beter Leefmilieu en oud-hoofdredacteur van De Wereld Morgen. “De mensen waren op geen enkel ogenblik allemaal samen. Dat aanvoelen dat je samen een beweging bent, ontbreekt.” Han Soete van Indymedia vindt het forum dan weer “zeker geslaagd”.

Coördinator Jan Christiaens is niet teleurgesteld: “De opkomst had hoger mogen zijn, maar de workshops waren inhoudelijk vrij goed, en de spandoekactie leverde een geslaagd beeld op. We hebben Hasselt laten zien waarover het forum ging.” Christaens erkent wel dat er te veel workshops waren, waardoor het weinige publiek ook nog eens versnipperd was. “De keuze voor zoveel workshops kwam van de stuurgroep. Elke organisatie die voor het eerst meedeed, wou graag zijn of haar eigen spreker – ik begrijp dat ook.” Zelf wijt Christiaens de beperkte opkomst vooral aan de te korte periode om te sensibiliseren (3 maanden) en het samenvallen van het forum met enerzijds de opening van de mediamarkt in Hasselt en anderzijds de bomspotting op het militaire NAVO-hoofdkwartier SHAPE in Bergen.

De organisatoren hadden gehoopt op bezoek van mensen die normaal gezien niet naar dit soort evenementen komen. De drempel van het forum was daarom zo laag mogelijk: je moest niet vooraf inschrijven en alles was gratis. In het bijzonder mikten ze op jeugdbewegingen en migrantenverenigingen. “Op het forum zelf is dat niet gelukt”, beaamt Christiaens. “Er liepen vooral mensen rond die op de één of andere manier waren gelinkt aan de deelnemende organisaties.

Wél een gevulde zaal trekt de workshop van de centra over basiseducatie, over globalisering, onderwijs en laaggeschoolden. Ook populair is de workshop over Ford-Genk, met vertegenwoordigers van de drie vakbonden. Tijdens de eerste sessie gaat het nog vooral over Ford zelf, maar de aansluitende twee workshops moesten de zaak opentrekken naar wat er op wereldvlak gebeurt. En dat is volgens Christiaens echt gebeurd. “Er is echt diep gepraat over bestaande ideeën om de economische mallemolen democratischer te maken. Voor mensen die rechtsreeks getroffen worden door de ontslagen bij Ford-Genk, is dat een grote stap. Maar zelfs gewone arbeiders zaten te knikken, dat was een sterk moment.” Het forum betuigde trouwens expliciet zijn steun aan de Fordwerknemers: daartoe bivakkeerde de voorbije weken sympathisant Edwin met een caravan van het forum op de fabrieksterreinen in Genk.

Christiaens is over het algemeen tevreden over het niveau van de workshops, en de schaarse deelnemers eraan schijnen dat te bevestigen. Indrukwekkend is zeker het optreden van de theatergroep ‘De Queeste’, die tijdens de slotbijeenkomst een toneel/filmcompilatie brachten over het treffen tussen politie en andersglobalisten in het Italiaanse Genua ten tijde van de G8-top in de zomer van 2001. De reconstructie suggereert dat de Italiaanse overheid een vuil spelletje speelde. Spijtig alleen dat een deel van de deelnemers intussen al weg is. De zaal blijkt alweer veel te groot.

Na de slottoespraak volgt dan het enige moment waarop er sprake is van iets wat je sfeer kan noemen. De buitenkomende deelnemers worden onthaald op zang van het Omroerkoor Hasselt en het is even een wirwar van mensen die blijven luisteren, staan te praten of drukdoende zijn met hun spandoek.

En dan volgt wat het VRT-nieuws ‘een kleine optocht van idealisten’ noemde: met 117 spandoeken wordt de Hasseltse kleine ring afgestapt en heel even het verkeer opgehouden. “Het zal wel historisch zijn in België, een optocht met zoveel doeken en zo weinig mensen”, lacht Christiaens. Maar in alle ernst noemt hij de spandoekactie een mooi beeld van wat het forum eigenlijk is. “Je zag de verschillende vakbonden, vrijzinnigen, katholieken, ngo-mensen, migrantenvereniging samen opstappen – als voorbeeld van hoe een boodschap over grenzen heen kan gaan.” ’s Avonds volgt dan nog een wereldfeest, met volgens de coördinator wel een meer divers én talrijker publiek.

Nog negen maanden hebben de organisatoren nu om verder te werken aan hun project. Ze worden immers voor een jaar gesponsord door het Vlaams Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. “We gaan nu eerst evalueren, en willen dan werken aan educatie en sensibilisatie, zoals bijvoorbeeld kadervorming aanbieden aan leerkrachten, jeugdbewegingleiders, vakbondsmensen… met de hoop dat er zo een multiplicatoreffect ontstaat”, zegt Christiaens. “De mensen mogen nu dus vooral niet denken dat het hier eindigt. Het begint pas.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.