Wereldbank dreigt bijsturingsadvies naast zich neer te leggen

De beslissing of de Wereldbank afstand neemt van haar omstreden investeringen in de mijnbouw- en olie-industrie, lijkt meer en meer in de handen van één man te liggen, Wereldbankbaas James Wolfensohn.

Uit gelekte documenten bleek dat de Bank wellicht de belangrijkste adviezen van de Extractive Industries Review (EIR) naast zich neer zal leggen. In het rapport van de EIR, dat op 16 januari aan de Wereldbank werd gepresenteerd, wordt geadviseerd om te stoppen met het financieren van de exploitatie van steenkoolmijnen en gas- en olievelden. In plaats daarvan zou het geld naar schone energie moeten gaan. Emil Salim, hoofd van de EIR, wil dat de Wereldbank alle activiteiten en projecten die in de categorie vallen waar het rapport naar verwijst, “bevriest” totdat de aanbevelingen in het rapport volledig worden overgenomen.

In de uitgelekte kladversie van het antwoord aan de EIR zegt de directie van de Wereldbank dat er geen relatie is tussen schade aan het leefmilieu en de leningen die Wereldbank verstrekt voor de exploitatie van mijnen en olievelden. Het stoppen van de leningen zou betekenen dat de betreffende landen broodnodige inkomsten mislopen.

Critici echter beweren dat grote projecten rond de exploitatie van voorraden van fossiele brandstoffen het milieu en de plaatselijke bevolking vaak schaden. Zij vinden dat Wolfensohn, die volgend jaar aan het einde van zijn tweede termijn is, zijn reputatie in gevaar brengt als hij de aanbevelingen naast zich neerlegt. Wolfensohn heeft in 2000 zelf opdracht gegeven voor het EIR-onderzoek.

Tot nu toe hield Wolfensohn zijn persoonlijke visie voor zich. Dat kan betekenen dat de beslissing nog moet vallen, menen sommigen. Het antwoord van de directie moet nog besproken worden door het Wereldbankcomité dat zich bezighoudt met de effectiviteit van ontwikkeling (CODE). Dit gebeurt op 25 februari en pas daarna maakt de Wereldbank het officiële standpunt bekend.

Analisten denken dat het comité, dat bevoegd is om het antwoord te retourneren voor revisie, het ook kan verwerpen met een beetje druk van Wolfensohn.
Ik was bijzonder teleurgesteld over de visie die blijkt uit het antwoord van de directie, zegt Payal Sampat van het Mineral Policy Centre in Washington. Om eerlijk te zijn zou het me verrassen wanneer Wolfensohn die visie deelt. Mijn gevoel zegt me dat dit gewoon een kwestie van slecht management is.

Pressiegroepen waarschuwen dat officiële verwerping van de aanbevelingen van de EIR de indruk wekt dat de Bank niet serieus werkt aan haar doelen, namelijk armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. We nemen er geen genoegen mee als de Wereldbank slechts een deel van de aanbevelingen overneemt, zeggen activisten in een internetbrief die al door honderden mensen ondertekend is. Behalve dat volgens hen in de aanbevelingen de enige juist handelwijze is verwoord, zou het accepteren ervan ook voorkomen dat de Bank en projectsponsors hun eigen reputatie schaden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.