Wereldverbeteren begint in Nijmegen (update)

Vrijhandel, bio-industrie en de migratiewetgeving zijn slechts enkele onderwerpen die aan de orde komen tijdens het tweede Nederlands Sociaal Forum (NSF) dat vrijdagavond begint in Nijmegen. Ruim tweehonderd maatschappelijke organisaties gaan de komende dagen met elkaar en het publiek in gesprek onder het motto ‘Een andere wereld is mogelijk’.
De bijeenkomst van linkse activisten is breder samengesteld dan de eerste editie in 2004 in Amsterdam, die ongeveer 4.000 bezoekers trok, zegt projectleider René Danen. “Er zijn meer organisaties vertegenwoordigd, van de kleinste actiegroep tot de grootste vakbond. We hebben nu dubbel zoveel workshops en seminars en we verwachten meer mensen dan in 2004.”

Het NSF telt 150 workshops, 27 seminars en ruim 300 nationale en internationale sprekers. Onder hen de Indiase milieuactiviste Vandana Shiva, de Egyptische politiek econoom Samir Amin en Mustafa Barghouthi, de tegenkandidaat van Mahmoud Abbas bij de Palestijnse presidentsverkiezingen vorig jaar. Ook vertegenwoordigers van het ‘establishment’ onder de actiegroepen maken hun opwachting, zoals Sylvia Borren van Oxfam Novib en Agnes Jongerius van de vakcentrale FNV.

De FNV speelt met twintig seminars een prominente rol op het forum. “Als je roept dat een andere wereld mogelijk is, dan brengt dat de verplichting met zich mee om je plannen verder uit te werken”, zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius in de programmakrant. “Dat betekent dat je elkaar moet versterken, met respect voor alle verscheidenheid.”

Milieudefensie, ook sterk vertegenwoordigd op het NSF, zoekt om dezelfde reden dit jaar meer dan bij het vorige NSF, het gesprek met andere organisaties, zegt Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu bij Milieudefensie. “Tijdens het eerste NSF bleven we meer bij onze eigen onderwerpen. Nu hebben we ervoor gekozen om ons samen met bijvoorbeeld de FNV en solidariteitsfonds XminY te bezinnen op de vraag hoe een duurzaam Europa er precies uit moet zien.”

Een van de vragen waar Milieudefensie samen met de FNV een antwoord op wil vinden, is wat ‘Nederland distributieland’ betekent voor het milieu. “Naar verwachting verdubbelt binnen twintig jaar de goederenstroom die via Nederland wordt doorgevoerd naar andere Europese landen. We willen graag weten wat de milieugevolgen daarvan zijn en hoe die zich verhouden tot de werkgelegenheid die het oplevert”, aldus Van Schaik.

Projectleider Danen verwacht dat de brede vertegenwoordiging van organisaties op het NSF zal leiden tot een grotere slagkracht van de sociale beweging in Nederland. “De organisaties die hun opwachting maken, vertegenwoordigen samen miljoenen Nederlanders. Er zijn veel mensen die zich wel willen inzetten voor de multiculturele samenleving en het milieu, om maar eens twee dingen te noemen. Thema’s die de laatste jaren in de verdrukking kwamen en die het NSF weer op de agenda wil zetten.”

Een belangrijk thema op het NSF is de vluchtelingenproblematiek, zegt hij. “Een aantal vluchtelingenorganisaties is bezig met een vervolg op de acties rond de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers. Bij die plannen zijn ook vakbonden en jongerenorganisaties betrokken. Dat is precies de bedoeling van het NSF: organisaties bij elkaar brengen, zodat er meer bereikt kan worden.”

Het Nederlands Sociaal Forum is een van de Sociale Fora die sinds 2001 in de hele wereld gehouden worden. In januari en maart van dit jaar namen een kleine honderdduizend mensen deel aan het driedelige Wereld Sociaal Forum (WSF) in Bamako (Mali), Caracas (Venezuela) en Karachi (Pakistan).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.