Wereldwijd 125 miljoen vrouwen besneden

Wereldwijd hebben 125 miljoen vrouwen een besnijdenis ondergaan, en nog eens 30 miljoen meisjes en vrouwen riskeren de procedure in het volgende decennium. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek door Unicef.

  • IPS/Travis Lupick Vrouwenbesnijdenis is een taboe en een gevoelig onderwerp in Liberia en het is voor vrouwen gevaarlijk om er over te praten. IPS/Travis Lupick

Somalië is koploper met 98 procent van de vrouwen besneden, gevolgd door Guinea en Djibouti met 96 en 93 procent.

Egypte voert de lijst van landen aan in absolute cijfers: 27,2 miljoen vrouwen en meisjes zijn er besneden, goed voor 91 procent. Hoewel de praktijk er illegaal is, wordt het merendeel van de ingrepen uitgevoerd door een geschoolde gezondheidswerker.

Voor het onderzoek verzamelde de VN-kinderrechtenorganisatie twintig jaar aan gegevens uit 29 landen in Afrika en Azië. “Dit rapport is de meest omvangrijke compilatie van statistieken rond vrouwenbesnijdenis tot nog toe”, zegt auteur Claudia Cappa. “Het is bijzonder belangrijke omdat het illustreert, voor het eerst, wat we weten over de verspreiding van de praktijk en de redenen die er achter schuilen. Het is ook voor het eerst dat gegevens opgenomen zijn over landen als Irak.”

Meer tegenstand

Uit de cijfers blijkt dat jonge meisjes zich steeds vaker verzetten tegen besnijdenis. De jonge generatie is beter opgeleid en zich bewust van de negatieve gevolgen die de procedure kan hebben, zoals complicaties bij de bevalling, zegt Cappa.

In heel wat landen daalt daardoor het aantal besnijdenissen. In Benin, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Irak, Liberia en Nigeria worden de helft minder jonge meisjes besneden.

In de meeste onderzochte landen vinden meisjes en vrouwen die besneden zijn dat het geen voordelen heeft en dat de praktijk zou moeten stoppen, zegt Cappa. “Meer moeders beseffen nu dat de praktijk kan leiden tot de dood van hun dochter. Er is meer besef van de gevolgen, wat op zich een belangrijke tendens is.”

Toch blijkt dat heel wat moeders toch toestaan dat hun dochters besneden worden. Redenen die vaak gegeven worden zijn hygiëne, het behoud van de maagdelijkheid en vooral sociale aanvaarding.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.