Wetenschappers ontzet over resultaat Kopenhagen (*)

Klimaatwetenschappers hebben geen goed woord over voor het ‘Akkoord van Kopenhagen”, het magere resultaat van de conferentie van Kopenhagen. Het dak van ons huis brandt, klinkt het, maar onze politici negeren de rookmelders en gooien nog meer olie op de vlammen.
“Onze leiders hebben de omvang van het probleem en de snelheid van de veranderingen niet door”, zegt Andrew Weaver, een klimatoloog van de Canadese Universiteit van British Columbia en een van de leidende auteurs van de rapporten van het VN-klimaatpanel. “Ze begrijpen niet dat de problemen nu moeten worden aangepakt.”

Vier graden warmer


Alle toezeggingen die in Kopenhagen werden gedaan, zullen de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde maar tot ongeveer 3,8 graden Celsius kunnen beperken, schat Robert Corell, de directeur van het Global Change Programme aan het H. John Heinz III Centrum voor Wetenschap, Economie en het Milieu in Washington.
“Zelfs een stijging met 2 graden Celsius zal heel moeilijk worden voor moderne samenlevingen”, zegt Pål Prestrud, de directeur van het Centrum voor Internationaal Klimaat- en Milieuonderzoek in Oslo. Geen enkele wetenschapper gelooft dat onze planeet dan buiten de gevarenzone blijft. Het Noordpoolijs en veel gletsjers en ijskappen smelten nu al weg, al is de gemiddelde temperatuur nog maar met 0,8 graden Celsius gestegen.
Het weer op het noordelijk halfrond zal veranderen, en dat zal een effect hebben op de landbouw, de bosbouw en de waterhuishouding. Uitgestrekte gebieden in het Hoge Noorden die nu nog permanent bevroren zijn, dreigen te ontdooien en grote hoeveelheden CO2 en methaan vrij te geven. De meeste koralen in de oceanen zullen afsterven, door een combinatie van hogere watertemperaturen en verzuring. Koraalriffen zijn belangrijke broedkamers voor de vissoorten waarvan honderden miljoenen mensen leven. Tegen 2100 zou het zeepeil met een meter kunnen stijgen, waardoor miljoenen mensen moeten verhuizen.
En dat zijn nog maar de gevolgen van een stijging met 2 graden Celsius. Nu stevenen we eerder af op 4 graden of meer, wat voor sommige regio’s zelfs een toename met 7 tot 14 graden inhoudt. Alleen al de stijging van de zeespiegel die dat zou veroorzaken, kan honderden miljoenen mensen op de vlucht jagen.

Greenwashing


“Ik vind het jammer, maar het meeste wat politici doen als het om het klimaat gaat, is greenwashing”, schreef James Hansen, een klimaatexpert en directeur van het Goddard Instituut voor Ruimtestudies van de NASA, in The Observer. “Hun voorstellen klinken goed, maar ze houden u en zichzelf voor de gek. Ze pakken uit met emissiedoelstellingen waarvan ze weten dat het leugens zijn. Zullen we ons verzetten en internationale leiders een harde slag in hun gezicht geven, om hen de waarheid onder ogen te doen zien? Er zullen er veel van ons nodig zijn, waarschijnlijk op straat. Of gaan we hen zichzelf en ons voor de gek laten houden, en onze kinderen en kleinkinderen laten bedriegen?”


(*) Dit is het laatste artikel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en wordt hiermee afgesloten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.