'Ze komen achter onze kinderen aan'

Toen het Oegandese weekblad Rolling Stone, dat behalve zijn naam overigens niets gemeen heeft met het Amerikaanse blad, eerder deze maand uitpakte met foto’s, namen en adresgegevens van de ‘top 100’ van ’s lands holebi’s, kwam er in eerste instantie weinig reactie.

Homofobie in Oeganda


De homofobie van een groot deel van de bevolking in het Afrikaanse land is immers alom gekend en het feit dat de media daar handig op inspeelt is ook niets nieuws. Bovendien is Rolling Stone een relatief klein blad en werd de impact van het artikel erg laag ingeschat.
De ‘outing’ van de besproken personen ging echter ook gepaard met beschuldigingen als zouden ‘de homo’s van plan zijn tegen 2012 een miljoen kinderen te rekruteren’. Ook werd er expliciet opgeroepen tot geweld met een niet voor nuancering vatbare ‘hang ze op’ naast de kop.
Toen bleek dat een aantal holebi’s uit het artikel noodgedwongen moest verhuizen nadat hun huis met stenen werd bekogeld en dat anderen van werk moesten veranderen of op andere manieren werden lastiggevallen, nam de (internationale) aandacht toe en op dit moment overwegen verschillende personen en organisaties zoals Frank Mugisha, een bekende Oegandese  activist, een klacht neer te leggen.

Het kwaad in de samenleving


Giles Muhame, hoofdredacteur van het blad, ziet echter geen ethisch probleem. Hij noemde het in de Guardian zijn plicht om ‘het kwaad in de samenleving aan te kaarten en voegde daaraan toe dat ‘andere landen de doodstraf hebben om drugshandel te stoppen. Wij zouden hetzelfde moeten hebben voor homoseksuelen’
Homoseksualiteit is, net als in vele andere Afrikaanse landen, illegaal in Oeganda. Vorig jaar nog werd onder internationale druk net vermeden dat een wetsvoorstel dat de doodstraf voorschreef voor homoseksualiteit doorgevoerd werd. Op dit moment kan je er veertien jaar tot levenslang krijgen voor ‘homoseksuele daden’.
Scott Long, directeur van het holebi-rechten programma van Human Rights Watch en Olatune Ogunyemi, professor aan de Grambling Staatsuniversiteit in Louisiana verklaren deze homofobie in Africanews respectievelijk als een restant van de Britse Victoriaanse moraliteit en koloniale wetten en door de sterk aanwezige religie in de meeste Afrikaanse landen. Die dient dan als rechtvaardiging van de criminalisering van homoseksualiteit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.