Zeespiegel stijgt sneller aan noordkust van São Paulo

Het zeeniveau aan de noordkust van de Braziliaanse deelstaat São Paulo is de laatste twintig jaar sneller gaan stijgen. Dat blijkt uit een studie van de plaatselijke universiteit.

  • CC Diego G Het strand op Ilha Belo, een eilandje voor de kust van Sao Paulo. Door een stijgende zeespiegel kunnen tot 100 meter strand verdwijnen. CC Diego G

Volgens onderzoekers van de Universiteit van São Paulo stijgt het niveau van de Atlantische Oceaan elke dag sneller aan de noordkust van de deelstaat São Paulo. São Paulo ligt in het zuiden van Brazilië.

“We stellen een stijging van 74 centimeter per eeuw vast, maar de laatste twee decennia was de stijging meer uitgesproken”, zegt hoogleraar Paolo Alfredini, onderzoekscoördinator van de afdeling voor Hydraulische en Milieu-ingenieurkunde.
De onderzoekers baseerden zich op metingen van 1944 tot 2007 van de havenautoriteiten van São Paulo.

Ze wijten de stijging van de zeespiegel aan de klimaatwijziging. “We schatten dat de zeespiegel bijna 1 meter zal stijgen deze eeuw, wat een verlies van 100 meter strand betekent in gebieden met weinig niveauverschil”, zegt Alfredini.

Dit fenomeen betekent niet alleen een gevaar voor bebouwde zones langs de kust. Ook de drinkwatervoorziening van sommige kuststeden kan in het gedrang komen als gevolg van de toenemende verzilting van de rivieren, waarschuwt de studie.

Het VN-klimaatrapport van 2007 voorspelde een stijging van de zeespiegel met 19 tot 59 centimeter tegen 2100. Sindsdien hebben verscheidene wetenschappers gewaarschuwd dat dit te optimistisch was. Zo verwacht het Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) een stijging van 0,9 tot 1,6 meter omdat het smelten van het Noordpoolijs versnelt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.