"Zet drones in tegen stropers"

De strijd tegen wildstropers is tegelijk een strijd tegen terroristen. Zet daarom onbemande vliegtuigen in, stelt een Amerikaanse topmilitair voor.

  • Jennifer McKellar/IPS Een gedode witte neushoorn in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo. In 2011 werden 668 neushoorn gedood in Zuid-Afrika. Jennifer McKellar/IPS

De strijd tegen Afrikaanse stropers moet ook een sterke militaire component krijgen. Dat zegt Carter Ham, een generaal die van 2011 tot 2013 aan het hoofd stond van Africom, het Amerikaanse commando in Afrika.

Een sterke militaire component kan ook de inzet van onbemande vliegtuigen betekenen. “Het gebruik van drones is niet alleen wenselijk, het zal wellicht ook zeer effectief zijn.” zegt hij.

Prins William

Ham zei dat op een conferentie in Washington, in de aanloop naar een grote internationale top over wildstroperij die volgende maand in Londen plaatsvindt, met prins William als een van de sprekers.

Er gaan steeds meer stemmen op om wildstroperij niet alleen als een milieukwestie e zien maar ook als een veiligheidsprobleem.

Steeds meer bewijzen tonen immers aan dat de wildstroperij criminele, extremistische en terroristische organisaties financiert in verschillende delen van Afrika. Tot die groepen rekent men Al-Shabaab in Somalië en het Lord’s Resistance Army (LRA) in Oeganda en Zuid-Soedan. Die doden nu ook neushoorns, olifanten en andere beschermde soorten voor verkoop op de zwarte markt.

14 miljard euro

Het Stimson Centre, een denktank uit Washington, heeft net een rapport uit waarin een verband wordt aangetoond tussen “de piek in de wildstroperij en de toegenomen betrokkenheid van gesofisticeerde internationaal georganiseerde criminelen en terroristische organisaties.”

“We kennen niet de volledige draagwijdte van dit verband maar we zien een duidelijke link tussen stroperij en veiligheid”, zegt auteur Jonah Bergenas. Westerse en Afrikaanse regering moeten samenwerken met plaatselijke actoren om tot een allesomvattende oplossing te komen, zegt hij.

Volgens het rapport ligt de wildstroperij aan de basis van een wereldwijde industrie die goed is voor 14 miljard euro. Een groot deel van de vraag komt uit China.

Alleen al in 2012 en 2013 werden bijna 60.000 olifanten en 1.600 neushoorns gedood voor hun slagtanden of hoorn. Op de zwarte markt is zo’n hoorn bijvoorbeeld 70.000 euro per kilogram waard.

Al Shabaab

De Elephant Action League (EAL), een Amerikaanse organisatie, bestudeerde van 2010 tot 2012 de wildstroperij in Oost-Afrika. Ze gingen undercover en stelden vast dat grote hoeveelheden ivoor op een systematische, georganiseerde manier Somalië binnenkwamen. Later ontdekten ze dat Al Shabaab achter deze operaties zat.

“De mensen moeten inzien dat de handel in wilde dieren niet anders werkt dan de bekende handel in bloeddiamanten”, zegt Peter Knights, directeur van WildAid.

Vorige week heeft China voor 7,3 miljoen euro aan ivoor vernietigd. Het land stelt daarmee een belangrijke symbolische daad in de strijd tegen de illegale handel in ivoor. Eind vorig jaar deden de VS dat ook al.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.