Dossier: 

Zeven miljard mensen in oktober

De Verenigde Naties vieren volgende week Wereldbevolkingsdag, enkele maanden voor een nieuwe mijlpaal: de wereldbevolking zal in oktober tot zeven miljard mensen gegroeid zijn.

  • Reuters Het strand van Fujiazhuang op een zonnige dag (Dalian, provincie Liaoning, China) Reuters

Volgens Babatunde Osotimehin, directeur van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA), is dat cijfer tegelijk een uitdaging en een opportuniteit. “Samen met de jonge generaties kunnen we de toekomst smeden, de rechten voor meisjes en vrouwen verbeteren en de natuurlijke rijkdommen beschermen waar we allemaal van afhangen.”

De snelle bevolkingsgroei is een belangrijke bedreiging voor millenniumdoelstellingen. Zo proberen 215 miljoen vrouwen tevergeefs toegang te krijgen tot kwaliteitsvolle diensten voor reproductieve gezondheid en gezinsplanning.

Volgens Osotimehin moet ook geïnvesteerd worden in de 1,8 miljard adolescenten en jongeren tussen 10 en 24. Ze maken meer dan een kwart van de wereldbevolking uit. 90 procent van de jongeren leeft in ontwikkelingslanden. “Elke adolescent heeft recht op onderwijs, waaronder seksuele voorlichting, en toegang tot gezondheidszorg”, zegt hij.

De landen met de grootste bevolking zijn China (1,3 miljard), India (1,2 miljard), de Verenigde Staten (310,2 miljoen), Indonesië (242,9 miljoen) en Brazilië (201,1 miljoen).

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift