Zimbabwaanse oppositie wil meer sancties

De Movement for Democratic Change (MDC), de belangrijkste oppositiepartij in Zimbabwe, heeft de Europese Unie gevraagd de sancties tegen de regering van president Robert Mugabe te verscherpen. Ook zakenmensen die het regime steunen, moeten er volgens hen aan geloven. De MDC wil ook dat de EU helpt de situatie in Zimbabwe voor de VN-Veiligheidsraad te brengen.

De Europese Unie heeft in 2002 een inreisverbod afgekondigd tegen 72 hooggeplaatste Zimbabwanen, waaronder president Mugabe zelf en andere kopstukken van de ZANU-PF, de regeringspartij. Hun banktegoeden in Europa zijn bevroren. De Unie gaat ervan uit dat ze zich hebben schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen en verkiezingsfraude. Europa heeft ook een wapenembargo afgekondigd tegen Zimbabwe. De maatregelen zijn van kracht tot 20 februari, maar de Unie overweegt een verlenging.

Voor de Zimbabwaanse oppositie moeten de sancties verlengd én uitgebreid worden. Een delegatie van de MDC besprak de zaak deze week met leden van het Europees Parlement. Er moeten ook sancties komen tegen de mensen die de economische pijlers onder het regime vormen, zegt Gibson Sibanda, vice-voorzitter van de MDC en fractieleider in het Zimbabwaanse parlement. Volgens Sibanda moet die bijkomende druk Mugabe dwingen naar de onderhandelingstafel terug te keren en vrije verkiezingen toe te laten. Zimbabwe zou de belofte moeten krijgen dat de sancties weer worden opgeheven als de onderhandelingen in een bepaalde fase zijn gekomen.

Sibanda wil ook dat de Europese Unie er mee voor zorgt dat de VN-Veiligheidsraad zich over de situatie in Zimbabwe buigt. Volgens hem bedreigt de politieke crisis in het land de regionale en zelfs de internationale vrede, en leidt de wreedheid van het regime tot misdaden tegen de menselijkheid.

Ook het middenveld in Zimbabwe vindt dat de internationale druk op Mugabe moet worden opgevoerd. Brian Kagoro, de woordvoerder van de National Constitutional Assembly (NCA), een koepel van 300 burgerorganisaties in Zimbabwe, stelt dat de mensenrechtenschendingen waaraan het regime zich schuldig maakt daarvoor voldoende aanleiding bieden. Kagoro maakte deel uit van de Zimbabwaanse delegatie die deze week in Brussel was.

Eerder deze maand had het Europees Parlement al een resolutie goedgekeurd waarin de Europese Raad wordt opgeroepen zich assertiever op te stellen tegenover het regime in Harare. In de resolutie is sprake van economische sancties, meer bepaald tegen de mensen die de ZANU-PF financieren.

Mugabe is al sinds 1980 aan de macht in Zimbabwe. De tegenstand tegen zijn bewind groeit. In 2002 werd hij voor een nieuwe ambtstermijn verkozen, maar volgens internationale waarnemers werden de resultaten van die stembusgang vertekend door zware intimidatiepraktijken en fraude. De politieke crisis in Zimbabwe gaat hand in hand met een diepe economische malaise. De voorbije vier jaar is het bruto binnenlands product van Zimbabwe met 40 procent gekrompen. De inflatie bedraagt 620 procent op jaarbasis en zal waarschijnlijk nog verder toenemen. 6,5 miljoen Zimbabwanen hebben voedselhulp nodig, meer dan de helft van de totale bevolking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.