Zorgenkindjes wereldwijde poliovaccinatiecampagne geven verzet op

Niger en Nigeria zijn twee van de laatste zorgenkindjes van de wereldwijde strijd tegen kinderverlamming. De vaccinatiecampagne ligt er achter op schema - religieuze leiders beweerden dat de vaccinatie onvruchtbaar maakt. Terwijl de ziekte in het grootste deel van de wereld zo goed als uitgeroeid is, raakten hier dit jaar meer dan 500 kinderen besmet en vormen de landen een mogelijke bron van hernieuwde besmetting naar buurlanden. In beide landen hebben religieuzen nu beloofd dat ze zich niet langer zullen verzetten.

De blanken proberen ons geboortebeperking op te leggen, en ik heb lang geloofd dat de vaccinatie van kinderen een onderdeel van die politiek was. Maar godzijdank heeft deze bijeenkomst me de ogen geopend. Ik ga mijn kinderen laten vaccineren en de mensen rondom mij aanmoedigen hetzelfde te doen.

Aan het woord is Mallam Alio, een marabout (wijze gerespecteerde moslim) uit Maradi, een regio in het centrum van Niger. Hij was een van de aanwezigen op de bijeenkomst voor religieuze leiders die islamitische verenigingen eerder deze maand in de hoofdstad van Niger organiseerden met geld van de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef. Alio geeft toe dat hij slachtoffer was van foutieve informatie van islamtheologen uit Nigeria, waar hij zijn religieuze opleiding kreeg.

De bijeenkomst hebben geestelijken in staat gesteld om van gedachten te wisselen met gezondheidsexperts. Die hebben verduidelijkt dat het poliovaccin ongevaarlijk is, zegt dr. Amadou Sambo van de vereniging voor het appèl aan de islamitische solidariteit (ANASI) in Niger. Marabouts die niet overtuigd waren door de uitleg, werden gevraagd de bewijzen voor te leggen die zouden aantonen dat het vaccin steriel maakt. Ze bleken niet over zulke bewijzen te beschikken, en uiteindelijk hebben we elkaar begrepen.

De ulémas (islamitische geestelijken) die zich tegen het vaccin verzetten, hebben beloofd dat verzet op te geven, bevestigt ANASI-directeur Elhadj Samaïla Mahamadou. We hebben zelfs een belangrijke aanbeveling gedaan: we vragen de overheid om een islamitische gids te publiceren over ziekten waartegen vaccin bestaan en om de opleidingen voor ulémas te vermeerderen.

Ook in Nigeria hebben marabouts heel recent hun verzet tegen poliovaccinaties opgegeven. In Nigeria geloofden ook de leiders van een aantal noordelijke deelstaten dat het vaccin mensen onvruchtbaar maakten. Maar de invloedrijkste marabouts reisden samen met politici naar laboratoria in Indonesië, om er de aanmaak van de vaccins met eigen ogen te zien. Monsters van het vaccin werden in aanwezigheid van de delegatie getest door islamitische artsen, zegt Jadi Dan Baki Magagi, vice-directeur van het nationale vaccinatieprogramma in Niger.

Magagi bevestigt dat de overheid van Niger haar eigen engagement in de strijd heeft hernieuwd tegen de ernstige ziekte die tot verlammingen kan leiden en waartegen geen geneesmiddel bestaat, alleen een vaccin. Er komen meer nationale vaccinatiedagen, waarbij mensen van deur tot deur gaan om kinderen tussen 0 en 5 jaar het vaccindrankje te geven.

Het blijft moeilijk de nomadische bevolking te bereiken, zegt Ibrahim Cheik Diop van het Unicefbureau in Niamey. Maar Unicef werkt samen met de vereniging van traditionele chefs om mensen van het nut van een vaccinatie te overtuigen. Dankzij onze sensibiliseringsacties bereiken ook daar ze steeds meer kinderen, knikt Amirou Alhassane Albadé, de secretaris-generaal van de vereniging van traditionele chefs in Niger.

Dit jaar liepen in Nigeria volgens de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie 504 kinderen de ziekte op - meer dan in 2004. Niger telde dit haar al 25 gevallen, en vijf kinderen overleden. Hoeveel kinderen verlamd raakten is niet bekend.

In 2004 riep de Wereldgezondheidsorganisatie nog zegevierend dat de ziekte tegen 2005 wereldwijd uitgeroeid zou kunnen zijn. Polio kwam toen alleen nog maar voor in Nigeria, Niger, India, Afghanistan, Pakistan en Egypte. Importbesmettingen komen wel voor in diverse landen waaronder Tsjaad, Benin, Soedan, Burkina Faso, Mali, Kameroen en Centraal-Afrika. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.