Zorgwekkende daling van budget voor bestrijding aids

Het wereldwijde budget ter bestrijding van aids is het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald. Vooral de economische crisis zorgt ervoor dat overheden scherp op de rem gaan staan. Desondanks wijst een recente wetenschappelijke studie, gepubliceerd in het tijdschrift van de International Aids Society, uit dat de verspreiding van aids radicaal kan beperkt worden indien er meer investeringen worden gedaan.

  • Delayed gratification Een jonge aids-patiënt in Swaziland ontvangt medicijnen. Onderzoek wijst uit dat aidsremmende middelen ook bijdragen tot het tegengaan van de verspreiding van aids. Delayed gratification

Volgens het VN-agentschap UNAIDS is het budget dat overheden verstrekten ter bestrijding van aids in 2010 met tien procent gedaald. In 2009 werd er nog 7,6 miljard dollar uitgegeven voor de preventie en genezing van aids, in 2010 zakte dit naar 6,9 miljard. Vooral de schuldencrisis in de VS en Europa is verantwoordelijk voor deze scherpe daling. De grootste donor, de VS, maakte bijvoorbeeld 15 procent minder fondsen beschikbaar.

“Genezing als preventie”

Volgens James Kamau, coördinator van de Kenya Treatment Acces Movement, zijn meer investeringen nochtans nodig, vooral nu er steeds meer de nadruk wordt gelegd op “genezing als preventie”. In het tijdschrift van de International Aids Society werd onlangs een wetenschappelijke studie gepubliceerd waarin werd aangetoond dat aidsremmers de verspreiding van de ziekte tegengaan. Volgens de studie werd het HIV-virus in 96 procent van de gevallen niet doorgegeven indien één van de partners aidsremmers nam in een vroeg stadium van de ziekte.

Deze wetenschappelijke studie kan zorgen voor een belangrijke breuk met het huidige beleid. Momenteel worden aidsremmers in de meeste gevallen verstrekt in een later stadium van de ziekte. ‘Aidsremmers zijn niet enkel belangrijk voor mensen die al besmet zijn met aids, maar ook om de verspreiding van HIV te voorkomen’ zo stelt Sharonann Lynch, HIV-beleidsadviseur bij Artsen Zonder Grenzen.

Abuja-verklaring

Een grotere verspreiding van aidsremmers betekent ook meer financiële middelen, die door de schuldencrisis echter niet voorhanden zijn. James Kamau pleit er daarom voor dat Afrikaanse overheden zelf meer gaan inversteren in gezondheidszorg. Het is volgens hem belangrijk dat de Afrikaanse overheden zich houden aan de Abuja-verklaring die ze afgesloten hebben in 2001. Dit houdt in dat 15 procent van het nationale budget wordt gespendeerd aan gezondheidszorg. Momenteel zijn er echter maar drie Afrikaanse landen die deze verklaring in de praktijk hebben gezet, namelijk Tanzania, Rwanda en Liberia.

Ook Paul de Lay, vicevoorzitter van UNAIDS, zegt dat er minstens 7 miljard dollar extra nodig is om “genezing als preventie” in de praktijk te kunnen zetten. ‘Afrikaanse overheden moeten zich houden aan de Abuja-verklaring en ook internationale donoren moeten hun verplichtingen nakomen’, zo gaat de Lay verder.

Aids in cijfers

Dankzij de verhoging van het budget voor de bestrijding van aids met een factor zes in het afgelopen decennium zijn er steeds minder infecties. Volgens het Global Report 2010 gepubliceerd door UNAIDS is het aantal nieuwe besmettingen sinds 1999 gedaald met 19 procent. In 1999 waren er nog 3,1 miljoen nieuwe besmettingen per jaar, in 2009 was dit verminderd tot 2,6 miljoen. Ook het aantal aids-gerelateerde sterfgevallen is aan het dalen. Dit is volgens het UNAIDS-rapport vooral te danken aan de verspreiding van aidsremmers in ontwikkelingslanden. Desondanks leefden er in 2009 nog steeds 33,3 miljoen mensen met het virus, 27 procent meer dan in 1999.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Bram Vranken studeert Conflict and Development aan de UGent en is in april een maand in Bangladesh voor zijn scriptie over landloze boeren, voedselsoevereiniteit en klimaatverandering.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.