Zuid-Afrika lokt meer toeristen uit andere groeilanden

Toerisme doet het goed in Zuid-Afrika en vooral uit de andere groeilanden komen er aanzienlijk meer reizigers toe. Maar het blijven peanuts in vergelijking met het aantal Britse toeristen dat Zuid-Afrika bezoekt.

  • IPS/Nalisha Adams Een giraf in het Madikwe Game Reserve in North West Province, Zuid-Afrika. IPS/Nalisha Adams

“Aangezien onze regering toerisme als een belangrijke motor voor werkgelegenheid beschouwt, moet Zuid-Afrika elke opportuniteit grijpen om het toerisme naar zijn land te promoten”, zegt Neren Rau, directeur van de Zuid-Afrikaanse Kamer van Handel en Industrie.

“De BRIC-landen (groep van Brazilië, Rusland, India, China) zijn potentieel belangrijk, nu de landen die traditioneel belangrijk waren voor het Zuid-Afrikaanse toerisme zwaar getroffen werden door de economische crisis.”

Volgens Rau zit de toeristische sector in zijn land in de lift sinds 2012, met percentages die dubbel zoveel bedragen als het wereldwijde gemiddelde. Daarbij zijn India, China en Brazilië belangrijke groeimarkten, verklaart de directeur van Toerisme Zuid-Afrika, Thulani Nzima. “Onze organisatie investeert veel om Zuid-Afrika daar als bestemming te promoten.”

De volgende top van de BRICS-landen (de BRIC-landen plus Zuid-Afrika) in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Durban in maart is de ideale gelegenheid voor het land om zich als toeristische bestemming in de etalage te zetten, meent Nzima.

Hub

De eerste negen maanden van 2012 was er al duidelijk een toename van toeristen uit de BRIC-landen: 51,7 procent meer reizigers uit Brazilië, 62,8 procent meer uit China, 16,8 procent meer uit India en 34,6 procent meer uit Rusland. Toch ligt het aantal toeristen uit al deze landen samen nog altijd lager dan het aantal Britten dat Zuid-Afrika bezoekt.

De groeilanden hebben met andere woorden nog veel potentieel voor Zuid-Afrika. Michael Tatalias, directeur van de Zuid-Afrikaanse Vereniging voor Toerisme, zegt dat eerst het aantal vliegverbindingen omhoog moet – dat is niet alleen goed voor het toerisme maar ook voor de handel. “Zuid-Afrika moet de hub voor het luchtverkeer tussen Zuid-Amerika en Azië worden.”

“Nieuwe luchtverbindingen trekken zakenreizigers aan die op hun beurt deals sluiten, waardoor het vrachtverkeer en de maritieme handel volgen”, aldus Tatalias.

“Het ministerie van Toerisme onderstreept het belang van een betere ontsluiting via de lucht”, beaamt Nzima. Volgens hem stelt de regering zich als prioriteit om de visumaanvraag zo eenvoudig mogelijk te maken en andere struikelblokken voor Zuid-Afrika als bestemming weg te werken.

China

In januari bezocht de Zuid-Afrikaanse minister van Toerisme, Marthinus van Schalkwyk, China om te bekijken hoe ze de recente bloei in het toerisme kunnen bestendigen maar ook om het belang van deze partner voor de toeristische ontwikkeling te onderstrepen.

Van Schalkwyk werkte trouwens jarenlang aan een toeristisch luik binnen de G20, genaamd Toerisme-20 of T-20: een werkgroep van toerismeministers uit de twintig grootste economieën ter wereld. “Op dezelfde manier zouden we een T-5 moeten oprichten voor de BRICS-landen, met een focus op de huidige struikelblokken voor het toerisme”, stelt Tatalias voor.

Rau waarschuwt nog dat het promoten van het toerisme met dezelfde uitdagingen kampt als het promoten van het land zelf. “Er leeft enerzijds een perceptie van hoge criminaliteit en gewelddadige protesten, terwijl er anderzijds onvoldoende aandacht is voor de faciliteiten die Zuid-Afrika kan bieden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.