“Zuid-Afrikaanse soldaten vochten in Gaza”

Zuid-Afrikanen vochten met het Israëlische leger in Gaza. Dat zeggen Zuid-Afrikaanse advocaten. Ze willen hun landgenoten voor de rechter brengen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
De advocaten vertegenwoordigen twee civiele organisaties in Johannesburg, The Media Review Network en de Palestinian Solidarity Alliance. Omdat Zuid-Afrika het Verdrag van Rome heeft ondertekend, kunnen ze de Zuid-Afrikaanse soldaten in theorie in hun eigen land voor de rechter brengen.
De advocaten zeggen dat het recente VN-rapport over de Gaza-oorlog de weg geëffend heeft voor hun zaak. Het rapport werd opgesteld door de gereputeerde Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone. Goldstone kreeg in zijn eigen land een heldenstatus met zijn onderzoek naar de brutaliteit van de veiligheidsdiensten van het apartheidsregime begin jaren negentig.
De advocaten zijn allemaal moslims maar ze ontkennen dat ze dat ze zaak enkel hebben aangenomen om hun geloofsgenoten te verdedigen. “Dit is niet iets tussen moslims en joden. Geen enkele religie aanvaardt het doden van onschuldige mensen. Geen enkele religie aanvaardt het doden van 1400 mensen, of het gebruik van witte fosfor op een burgerbevolking”, zegt woordvoerder Feroze Boda.

Meer dan geruchten


“In Zuid-Afrika zijn er altijd geruchten geweest dat Zuid-Afrikanen in het Israëlische leger gevochten hebben”, zegt Boda. De advocaten trokken eerder dit jaar naar Gaza en Egypte en verzamelden daar getuigenissen van VN-medewerkers, mensenrechtenorganisaties, journalisten en artsen.
Ze overhandigden dat materiaal aan politie en parket in Zuid-Afrika. Het bevat bewijzen dat Zuid-Afrikanen bij de gevechten in Gaza betrokken waren, zeggen ze. “We hebben ongeveer 75 Zuid-Afrikanen geïdentificeerd waarvan we menen dat ze op een gegeven moment in het Israëlische leger gediend hebben”, zegt Boda.
De advocaten zeggen dat sommige bewijzen op openbare pagina’s van sociale netwerksites zoals Facebook staan. Daar zijn talrijke foto’s te vinden van Zuid-Afrikanen in Israëlisch uniform die trots hun wapens tonen. Onder de foto’s staat teksten als: “Dit zijn de geschenken die we de inwoners van Gaza dagelijks sturen.”
De advocaten krijgen advies van een ander Zuid-Afrikaans juridisch zwaargewicht, John Dugard, voormalig VN-rapporteur voor mensenrechten.
Ook al worden de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid niet bewezen, de soldaten kunnen vervolgd worden omdat ze voor een buitenlands leger gevochten hebben zonder de uitdrukkelijke toestemming van de regering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.